Actualitate

ICCJ a finalizat dezbaterile în dosarul favorizării lui Nicolae Popa. Sorin Ovidiu Vîntu aşteaptă un verdict final

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă a finalizat, vineri, dezbaterile în dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu şi alte două persoane sunt judecate pentru favorizarea lui Nicolae Popa, condamnat în lipsă în legătură cu prăbuşirea FNI, şi urmează să dea o decizie definitivă în acest caz.

În timpul dezbaterilor, procurorul prezent la proces a arătat că Parchetul instanţei supreme nu a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti şi că recursurile declarate de cei trei inculpaţi din dosar trebuie respinse.

Astfel, procurorul a cerut menţinerea deciziei de condamnare a lui Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare.


La rândul lor, avocaţii celor trei au arătat că dosarul ar avea mai multe vicii, între care o serie de interceptări obţinute ilegal, dar şi acuzaţii ale Parchetului care nu sunt dovedite de probe.

Astfel, avocatul lui Octavian Ţurcan a arătat în faţa judecătorilor că "el nu putea săvârşi fapta imputată pentru că el nu a dat drept de semnătură". "Un cetăţean cipriot a semnat toate documentele", a explicat avocatul, potrivit Mediafax.


Apărătorul aceluiaşi inculpat le-a arătat judecătorilor că totodată clientul său este judecat într-un dosar care a demarat prin probe obţinute prin Legea siguranţei naţionale, dar în care faptele imputate sunt de ordin comun şi nu au nicio legătură cu această lege.

Avocatul lui Sorin Ovidiu Vîntu le-a arătat celor trei judecători că o mare parte din probele audio au fost făcute înainte de a exista un dosar penal cu aceste infracţiuni cercetate. Concret a explicat avocatul "au fost făcute interceptări în dosar în perioada 29 septembrie 2009 - 27 noiembrie 2009, iar de abia această ultimă dată a fost creat acest dosar. Avem două luni de interceptare fără dosar penal, iar în opinia mea cadrul procesual este nelegal", a arătat Marian Nazat, avocatul lui Vîntu.


În acest context avocatul le-a cerut judecătorilor achitarea clientului său în baza art. 10 lit. b respectiv pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.

După pledoariile finale, completul de judecători format din preşedintele Valentin Horia Şelaru, fost procuror PICCJ, şi judecătoarele Simona Daniela Encean şi Silvia Cerbu au rămas îm pronunţare în acest caz urmând să decidă dacă îi achită sau nu pe cei trei inculpaţi.


Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa. Decizia, dispusă de Tribunalul Bucureşti şi confirmată de Curtea de Apel, în iunie 2013, a fost atacată cu recurs.

abonare newsletter