Actualitate

Carte de însemnări "care dezvăluie o parte din sufletul" lui Ioan Paul al II-lea, publicată în luna februarie

O carte cu însemnări ale lui Ioan Paul al II-lea, care nu au fost arse după moartea papei de către fostul său secretar şi "care dezvăluie o parte din sufletul" fostului Suveran Pontif, va fi publicată pe 5 februarie în Polonia, a anunţat miercuri editura Znak.

În testament, Papa polonez a cerut ca însemnările personale să fie arse, însă Stanislaw Dziwisz, fostul său secretar, în prezent cardinalul Cracoviei, a decis să păstreze o parte din ele.

"Însemnările şi corespondenţa care era necesar să fie arse au fost arse, distruse", a anunţat cardinalul la prezentarea cărţii, la Cracovia, în sudul Poloniei, citat de agenţia PAP.


Reflecţiile Papei, publicate în această carte, intitulată "Sunt în mâinile lui Dumnezeu. Note personale 1962-2003", sunt însemnări despre amintiri, a precizat el.

"Papa a dezvăluit aici o parte din sufletul său, din întâlnirea sa cu Dumnezeu, contemplarea, devoţiunea, şi în aceste lucruri constă cea mai mare valoare a acestei publicaţii", a declarat fostul secretar.


"Nu am avut nicio îndoială. Sunt lucruri foarte importante, care vorbesc despre spiritualitate, despre om, despre un mare papă şi ar fi fost o crimă să fie distruse", a subliniat el.

Publicarea cărţii are loc cu puţin timp înainte de canonizarea lui Ioan Paul al II-lea, papă în perioada 1978-2005, pe 27 aprilie, la Vatican.


Papa polonez va fi canonizat în aceeaşi zi cu Papa italian Ioan al XXIII-lea, care a condus Biserica în perioada 1958-1963.

Ioan Paul al II-lea, primul papă polonez din istorie, conservator şi extrem de popular în cele peste o sută de ţări în care a purtat cuvântul Bisericii, va fi canonizat în timp record, la doar nouă ani de la deces.


Succesorul său, Papa Benedict al XVI-lea, a decis să nu ţină cont de perioada obligatorie de cinci ani între beatificare (Ioan Paul al II-lea a fost beatificat în mai 2011) şi canonizare, informează Mediafax.

abonare newsletter