monitorulcj.ro Menu

Actualitate

VIDEO: Imagini din interiorul aeronavei

Procedurile de recuperare a epavei avionului prăbuşit în Munţii Apuseni s-au încheiat miercuri.

Epava avionului prăbuşit în Munţii Apuseni a fost tăiată în bucăţi şi a fost transportată, în tractoarele localnicilor, către centrul comunei Horea. Monitorul de Cluj a reusit sa filmeze in interiorul epavei.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara, marţi seară, că în urma anchetei desfăşurate la locul accidentului aviatic au fost ridicate probe care urmează să fie supuse expertizei, iar epava va fi păzită până când va putea fi transportată într-un loc special pentru a fi studiată.

Întrebat dacă printre probele ridicate se află şi cutia neagră, procurorul a răspuns că acest avion nu avea cutie neagră, ci doar alte aparate de bord care vor fi examinate de către anchetatori.

"Această aeronavă nu a avut o cutie neagră, însă are alte instrumente la bord care urmează să fie examinate în perioada următoare pentru a vedea cum au funcţionat şi pentru a-şi face un punct de vedere experţii în domeniu. Se va emite un raport de către inspecţia de specialitate, inspectorii investigatori ai Autorităţii Aeronautice. Acest raport sigur că va fi făcut după o perioadă de timp, după câteva luni. De regulă, este o procedură laborioasă pentru a emite acest raport, va fi depus la Parchet şi apoi procurorul va putea să administreze probaţiunea şi să soluţioneze dosarul", afirma Lazăr.

Întrebat de ce va dura câteva luni ancheta, Lazăr răspundea că aşa se procedează în cazul anchetelor cu catastrofe aeronautice.

Procedurile de extragere a epavei avionului prăbuşit în Munţii Apuseni au început, miercuri, iar la locul accidentului au mers inspectori specialişti în aeronautică.

Potrivit procurorului Lazăr, ulterior epava avionului va fi dusă într-un loc unde va fi studiată de inspectorii specializaţi care vor redacta raportul privind acest caz.

Surse apropiate anchetei au declarat, miercuri, că epava avionului va fi tăiată în bucăţi şi transportată de pe munte cu tractoare, iar la această operaţiune vor ajuta şi localnicii din zonă, împreună cu reprezentanţii Primăriei Horea.

Potrivit surselor citate, întreaga operaţiune va fi monitorizată de inspectorii specialişti în aeronautică şi de procurorii care instrumentează cazul.