Actualitate

Emil Boc: Ministerul de Interne putea să afle în 10 minute locația accidentului aviatic

Fostul premier Emil Boc consideră că Comitetul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului de Interne a greșit major în gestionarea situației privind accidentul aviatic din Munții Apuseni.

Emil Boc, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că accidentul aviatic de luni a fost coordonat dezastruos de către autorităţi, în special de către Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului de Interne. “Am avut de a face cu un management dezastruos, de neiertat într-o situaţie limită pe care autorităţile au gestionat-o cu cea mai mare incompetenţă posibilă. Ştiu foarte bine că la etajul 8 din Ministerul de Interne există Centrul pentru Situaţii de Urgenţă, centru de comandă care poate să intervină şi să afle în orice moment ce se întâmplă în ţară şi să ia deciziile potrivite”, a comentat fostul prim-ministru.

Ministerul de Interne dispune de aparatura necesară

Potrivit lui Emil Boc, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă ar fi putut identifica locaţia precisă a accidentului în 10 minute. “Dacă se utilizau toate instrumentele pe care le aveau la dispoziţie şi ştiau să le acceseze (Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă – n.red.), în 10 minute puteau să afle locaţia exactă unde se află avionul, la maxim 1 kilometru ţinând cont că este munte. Altfel, te poate localiza în bloc, în apartamentul în care te afli”, a spus fostul premier.


Boc a adăugat că STS-ul a transmis la Comitetul de Urgenţă toate datele într-un minut şi jumătate. “Dacă pentru Comitet aceste date nu erau suficiente, avea în interior Ministerului de Interne aparatură posibilă pentru localizare. Nu cred că ROMATSA trebuia să meargă şi să salveze oamenii din teren. ROMATSA a ţinut legătura, a transmis datele, iar din momentul când un avion se prăbuşeşte intervin situaţiile de urgenţă”, a precizat fostul prim-ministru.

Toate pârghiile erau în mâna Comitetului de Urgenţă

Conform fostului premier, incompetenţa a omorât oameni cu zile şi incompetenţa poate fi identificată la mai multe nivele. “Vă pot spune că acela care avea în mână pârghiile de comandă este Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de la Ministerul de Interne, gestionat de un domn Chiper de o incompetenţă pe care nu am putut-o întâlni vreodată în România şi de deciziile căruia depindea salvarea unor vieţi. El avea comanda directă şi putea să solicite în orice moment la orice autoritate intervenţie, decizie, implicare şi nu să stea să fie un constatator de fapt, el luând şi transmiţând ce auzea pe la televizor sau de la unii şi alţii”, a spus Boc.


Fostul prim-ministru este convins că la Ministerul de Interne s-a greşit pentru că acolo e centrul de comandă. “Acel om nu a coroborat informaţiile de la autorităţile statului şi nu a cerut informaţii suplimentare, inclusiv localizarea prin telefonul mobil pentru că are Ministerul de Interne aparatura necesară şi putea să o ceară. Pur şi simplu au lăsat să treacă timpul crezând că se joacă cu vieţile oamenilor şi este o situaţie de pe calculator”, a declarat Boc.

Potrivit fostului premier, oamenii de la ISU din teritoriu dacă nu au primit informaţii corecte s-au descurcat cum au putut. “Nu dau vina pe cei din teritoriu aşa cum se încearcă de la centru. Ei trebuiau să primească datele exacte, locaţia precisă, cu instrumentele de specialitate şi să meargă cu un singur comandament”, a conchis Boc.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter