Actualitate

Credincioşii greco-catolici serbează „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”

Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla celebrează, împreună cu întreaga lume creştină, în intervalul 18-25 ianuarie, „Octava de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”. Tema Octavei din acesta an este: „Oare a fost Hristos împărţit?” (1Cor 1,13).

Afişul serii de rugăciune din cadrul "Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor” Afişul serii de rugăciune din cadrul "Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor”

Textele de referinţă şi meditaţiile pentru ediţia din acest an au fost propuse de un grup de reprezentanţi din diferite zone ale Canadei, reunit la invitaţia Centrului Canadian pentru Ecumenism şi a Centrului pentru Ecumenism „La Prairie”.

În această perioadă preoţii şi credincioşii greco-catolici sunt chemaţi să aibă ca primă intenţie în rugăciunile lor unirea tuturor creştinilor.


Seară de rugăciune ecumenică

La Cluj-Napoca este deja o tradiţie organizarea unei Seri de Rugăciune Ecumenică în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creştinilor.

În cadrul întâlnirii, ce se va desfăşura în Capela „Sfântul Iosif” din incinta Catedralei în construcţie din piaţa Cipariu, marţi 21 ianuarie 2014, de la ora 18.00, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, are ca invitaţi reprezentanţii diferitelor confesiuni creştine.


Urmând această frumoasă tradiţie a Bisericii, Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla a invitat preoţii şi pe toţi credincioşii creştini „să-şi împreuneze vocile pentru a răspunde acelei chemări exprimate în rugăciunea Domnului nostru Isus Hristos către Tatăl, «Ca toţi să fie una»”, argumentând: „În documentul Evangelii Gaudium Papa Francisc ne reaminteşte că suntem pelerini pe acest pământ, dar pelerinajul nostru este împreună cu ceilalţi creştini. Pontiful Roman ne invită să privim mai degrabă spre numeroasele şi preţioasele aspecte pe care le avem în comun, având încredere în acţiunea dătătoare de viaţă şi împlinitoare a unităţii în diversitate a Spiritului de viaţă dătător. Deci, angajarea ecumenică nu este doar un schimb de informaţii pentru a-i cunoaşte mai bine pe ceilalţi, ci înseamnă a încerca să înţelegem ceea ce harul Spiritului Sfânt a semănat în sufletele lor ca dar şi pentru noi. Astfel, printr-un minunat schimb de daruri, Spiritul Sfânt ne va conduce mereu mai departe pe Calea în Adevăr spre Viaţă. Iubiţi creştini, cu aceste gânduri vă invităm cu bucurie, cu frică de Dumnezeu, cu credinţă şi cu evlavie, să ne unim mâinile şi sufletele în rugăciune, pentru ca, la ceasul rânduit, să putem cu toţii cânta într-o singură voce: «Mărire întru cele de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună-nvoire» (Lc. 2,14)”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter