Actualitate

Noul Plan Urbanistic General, pasat de la o instituţie la alta

La început de an, primarul Emil Boc le-a promis clujenilor că noul Plan Urbanistic General (PUG) va fi gata anul acesta. Rămâne de văzut însă dacă 2014 va fi unul victorios pentru clujenii care îl aşteaptă ca pe pâinea caldă.

Autorităţile locale au început demersurile pentru noul PUG în anul 2009 şi nici acum, după patru ani, nu sunt semne că lucrurile s-ar încheia foarte curând. Planul este plimbat între instituţii pentru avize şi de fiecare dată se descoperă că mai este nevoie de cel puţin încă un aviz. În partea a doua a anului trecut, reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca declarau că partea care ţine de ei a fost îndeplinită, PUG-ul fiind trimis pentru avizare la Consiliul Judeţean, acesta fiind pasul din etapa finală a avizării documentului. La forul judeţean lucrurile nu au fost atât de simple astfel că PUG este blocat la forul judeţean. “Planul Urbanistic General este la noi pentru avizare, dar Primăria mai trebuie să facă rost de două avize de la două instituţii. La Consiliul Judeţean a fost dezbătut de trei ori în şedinţele comisiei tehnice. După ce Primăria va obţine avizele, PUG-ul va intra în şedinţa finală la noi”, a explicat Cornelia Trif, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Cluj.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au precizat că într-adevăr este nevoie de cele două avize, unul dintre acestea fiind de la Cadastru.


Promisiuni de PUG nou, în 2014

Pe de altă parte, potrivit unor surse din cadrul Primăriei, este posibil, ca unele dintre avize să fi expirat între timp din cauza perioadei lungi de timp care s-a scurs de la obţinerea primelor avize astfel că totul se învârte într-un un cerc vicios şi autorităţile locale s-ar putea să se vadă nevoite să repete o parte din muncă.

Primarul Emil Boc este totuşi optimist şi consideră că anul acesta PUG-ul va fi, în sfârşit, gata. În plus, planul a fost trecut pe lista priorităţilor conducerii Primăriei Cluj-Napoca pentru anul 2014.


Construcţii blocate de ani de zile

Cel mai probabil, Planul Urbanistic General face obiectul a numeroase sesizări şi reclamaţii la adresa Primăriei Cluj-Napoca din cauză că mulţi proprietari de terenuri din anumite zone din oraş nu pot primi avize pentru construcţii până când nu va fi aprobat noul PUG. De multe ori apar situaţii ridicole în care un teren este situat pe jumătate în intravilan, iar cealaltă jumătate este în extravilan. Astfel, o persoană care deţine o bucată de pământ care a fost catalogată în acest mod, nu poate să construiască nimic deoarece nu ştie nimeni să-i spună dacă are voie sau nu să construiască pe acel teren. Există clujeni care sunt blocaţi în situaţii de acest fel de mai bine de doi ani, apariţia noului PUG fiind singura soluţie salvatoare.  

abonare newsletter