Actualitate

Poetul clujean Ion Mureşan a câștigat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”

Poetul clujean, Ion Mureşan, absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, este câştigătorul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, pentru Opera Omnia, din anul 2013. Trofeul i-a fost înmânat poetului, miercuri, 15 ianuarie 2014, în cadrul unei gale special organizate cu prilejul Zilelor Eminescu.

Premiul este acordat anual de Primăria Municipiului Botoșani, iar câștigătorul este desemnat de un juriu condus de președintele Uniunii Scriitorilor din România, Nicolae Manolescu. Printre cei nominalizați se numără şi Mircea Cărtărescu, Liviu Ioan Stoiciu, Lucian Vasiliu, Constantin Abăluță, Ovidiu Geraru și Vasile Vlad.

„Nu consider că premiul de la Botoşani este un premiu, el este o legitimaţie de club. Uniunea Scriitorilor din România are premii profesionale. Acest premiu este semn că opera mea a intrat în clubul de elită al poeziei româneşti din ultimii 50 de ani, unde poţi să stai la masă şi să discuţi cu poeţi de talia lui Mihai Ursachi, Cezar Ivănescu, Mircea Ivănescu, Ştefan Augustin Doinaş, Ana Blandiana, Dinu Flămând, Ileana Mălăncioiu etc. Nu este o valoare profesională, este o valoare morală. Consider că Premiul Naţional de Poezie mă aduce acasă.”, declară poetul Ion Mureşan.


Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” este unul dintre cele mai râvnite din România. Iniţiat în 1990 de poetul Gellu Dorian, cu sprijinul criticului literar Laurenţiu Ulici, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor, acest premiu se acordă la Teatrul din Botoşani, începând cu anul 1991, în ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu, cu un ceremonial în cadrul căruia poetul premiat primeşte şi Cununa de lauri, devenind şi Cetăţean de onoare al oraşului Botoşani.

 

abonare newsletter