Actualitate

Se pregătește buletinul cu cip și amprente!

Buletinele electronice vor fi distribuite începând din aprilie, vor fi de mărimea unui card bancar, vor avea cip, date biometrice şi, la alegere, amprente.

Se pregătește buletinul cu cip și amprente Se pregătește buletinul cu cip și amprente

Intrăm în rândul ţărilor europene şi la capitolul acte de identitate electronice! Românii vor putea intra în posesia buletinelor electronice începând cu 1 aprilie a acestui an. Nu, nu este o păcăleală pe bani publici - cel puţin asta susţin autorităţile.

Diferenţa dintre actele de identitate pe care le avem în prezent şi cele care urmează să apară, este majoră. Dacă acum actele de identitate sunt tipărite doar pe faţă, cele noi vor fi imprimate şi pe faţă şi pe verso. Buletinele noi vor fi de dimensiuni mai mici, de mărimea unui card bancar, vor avea cip, date biometrice şi vor conţine şi numele părinţilor. Rămâne la alegerea titularului să decidă dacă actul lui va conţine şi amprente.


Singurul lucru care rămâne identitic este faptul că şi pe noile buletine vor fi tipărite numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura olografă, imaginea facială, CNP-ul şi adresa de domiciliu.

Buletin în trei variante

Conform autorităţilor, buletinele electronice vor fi mult mai sigure şi vor conţine date care ne vor putea salva viaţa.


Românii îşi vor putea alege unul din cele trei tipuri de buletine. Prima variantă, cea mai simplă, va conţine pe faţă, datele de identificare ale aparţinătorului, iar pe verso, un cip care va avea datele de pe cardul de sănătate, dar şi detalii despre domiciliu, data emiterii şi locul naşterii.

A doua variantă are, în plus, o semnătură electronică stocată pe cip, pentru mai multă siguranţă şi prenumele părinţilor, iar al treilea tip de carte de identitate este şi cel mai greu de contrafăcut pentru că mai conţine amprentele de la degetele arătătoare.


Valabilitatea buletinelor electronice va fi de patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, şi de 10 ani pentru persoanele care au trecut de vârsta majoratului. Excepţie fac cărţile de identificare cu amprentă care au o valabilitate de 5 ani.

Deocamdată autorităţile nu au stabilit şi costurile care se impun pentru achiziţionarea noilor acte de identitate. Acestea vor fi stabilite în perioada imediat următoare, iar preţul va fi diferit în funcţie de varianta aleasă. Programul pilot trebuie să se realizeze până la sfârşitul lunii martie. De la această dată, în termen de 18 luni este obligatoriu să se implementeze întreg sistem la nivel naţional.


Din aprilie, buletinele vor avea cip

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Administraţiei şi Internelor: „cartea de identitate va avea încorporat un cip cu interfaţă contact, iar Cartea electronică de identitate şi Cartea electronică provizorie vor avea încorporate un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless.

Cip-urile includ nişte microcontolere integrate care sunt capabile de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii informaţiilor conţinute.


Buletinele, întârziate de cardurile de sănătate

Întârzierile autorităţilor nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni. Ne-am obişnuit deja că promisiunile sunt în zadar şi că un lucru până să fie aplicat va avea nevoie de câţiva ani buni. Aşa s-a întâmplat şi cu cardurile de sănătate, şi cu buletinele electronice şi cu multe alte lucruri.

Cardurile de sănătate trebuiau să fie finalizate încă din urmă cu trei ani. Până în prezent au fost tipărite jumătate din ele, iar distribuţia lor nu va fi făcută decât abia la mijlocul acestui an – cel puţin asta promit autorităţile.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu buletinele electronice. Proiectul trebuia implementat încă de la mijlocul anului trecut, doar că acest lucru nu s-a întâmplat nici în prezent. Reprezentanţii MAI au spus că vinovate de această întârziere sunt cardurile de sănătate care nu au fost emise la termen. Tot ei au spus că unele buletine eletronice vor conţine şi date de pe cardurile de sănătate şi că de aceea programul nu a putu fi implementat anul trecut. Doar că nici la începutul lunii aprilie nu vor fi finalizate cardurile de sănătate, aşa că nu ne-ar mira o nouă întârziere a buletinelor electronice.

Anual, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Cluj emite aproximativ 40.000 de acte de identitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter