Actualitate

An Englishman in Romania: „Am ales România și sunt mândru”

Într-o perioadă în care englezii sunt speriați de ”invazia” românească și ne vorbesc nu tocmai de bine, un englez a ales România și nu regretă deloc. Mru Patel este un autor de succes în Marea Britanie.

Filantrop și vizionar, Mru a inspirat generații întregi de antreprenori, ajutându-i să-și găsească drumul spre succes. S-a născut în Kenya. A trăit în India. A studiat în Marea Britanie. A lucrat pe patru continente. De câțiva ani, România este a doua lui casă. Să vedem de ce.

Mă tem mai mult de regret decât de nereușită

Mihaela Gligor: Cine este Mru Patel?


Mru Patel: Un antreprenor. Am investit în diverse domenii, de foarte tânăr. Îmi place să privesc în ansamblu și să fac lucrurile să se întâmple. Mă tem mai mult de regret decât de nereușită. Am renunțat la un job bine plătit și am ales să devin antreprenor full-time. Mi-am înființat propriul fond de investiții și m-am mutat în România. Am renunțat însă la acest domeniu la nici trei ani, cu toate că am avut un profit de 250%! Mai rar asemenea profit, nu? În prezent investesc mai mult în proiecte internaționale. Am început, de asemenea, o afacere de wellness, cunoscută sub numele de Shakti Holistic International.

Am ales România și sunt mândru

Mihaela Gligor: Într-o vreme în care tinerii aleg să lase România în urmă și pleacă peste hotare, Dvs sunteți aici. Faceți afaceri și sprijiniți cultura, încercați să schimbați ceva. Ce anume v-a făcut să alegeți România?


Mru Patel: Îmi fac doar meseria. Am ales România pentru că m-am simțit legat de ea. Am studiat despre România înainte să mă mut aici. A trebuit să îmi urmez pasiunea. Îmi pot auzi încă spiritul antreprenorial ce țipa spre a fi eliberat. Am studiat piețele emergente din Europa, în special Europa de Est, și după opt luni de analize detaliate, am decis să vin în România și să-mi pornesc afacerea aici. Nu regret deloc. Apoi, după ce m-am mutat, am studiat un an întreg înainte să încep să investesc. Așa că, îmi fac doar meseria și spun asta tare și răspicat, bazându-mă pe experiența românească a ultimilor 10 ani. Sunt pe deplin integrat în societatea în care trăiesc, de la evenimentele mondene, aparițiile publice sau balurile de caritate. Am trăit și lucrat pe patru continente, așa că știu să-mi prețuiesc alegerile. Am ales România și sunt mândru de ceea ce România are de oferit. Românii trebuie să facă la fel.

Mihaela Gligor: Spuneți-ne mai multe despre România Dvs. Cum vedeți Dvs. România?


Mru Patel: Văd multe asemănări cu locurile în care am locuit înainte, în Kenya sau India. În marea majoritate a cazurilor, oamenii sunt cinstiți și își păstrează religiozitatea. Au, de asemenea, puternice valori și își respectă familia. Spre deosebire de oamenii din UK sau USA, românii sunt respectuoși și își îngrijesc rudele. Asta e o valoare spirituală rar întâlnită în UK sau USA.

Țara oferă o mulțime de posibilități, iar zona rurală este foarte frumoasă. La oraș poți trăi la fel de bine ca oriunde în lume, însă te poți întoarce în timp în satele românești unde totul e așa cum era odată, iar oamenii au păstrat un mod de trai tradițional.


Mihaela Gligor: Ce faceți, de fapt, aici, în România?

Mru Patel: Am patru domenii în care sunt implicat: mai întâi este pasiunea pentru mentoring. Pregătesc generațiile viitoare de investitori, le transmit din experiența mea și îi ajut să își găsească propria cale. Apoi, am partea de investiții și imobiliare. De asemenea, am un serviciu de consultanță în internet și social media. Nu în cele din urmă, sunt un autor și mă mândresc că am putut lucra cu unele dintre cele mai luminate minți ale lumii.


Odată ce ai acceptat că te-ai schimbat, schimbarea va veni!

Mihaela Gligor: Ați fost invitat la foarte multe conferințe, inclusiv la prestigioasele TEDx talks. Cum interacționează publicul cu ideile Dvs? Credeți că o singură persoană poate schimba lumea? Cum anume?

Mru Patel: Am vorbit la foarte multe conferințe. Am fost prezent inclusiv la discuțiile oficiale, în vremea în care România abia se deschidea către investițiile majore. De fiecare dată am avut un feedback nemaipomenit. Oamenii au răspuns pozitiv la mesajul meu. I-am inspirat. Le-am vorbit despre viața mea, despre experiențele mele, iar asta a fost o poveste care i-a captivat. Cred că oamenii trebuie să trăiască schimbarea, mai degrabă decât să aștepte să se schimbe ceva. Odată ce ai acceptat că te-ai schimbat tu, ca persoană, și începi să îți trăiești viața, schimbarea va veni. Este un proces continuu, până la moarte. Desigur, o persoană poate schimba multe și îi poate influența pe ceilalți. Să ne amintim doar de Gandhi, Mandella, Steve Jobs, Larry Ellison, Tony Robins, Brian Tracy, Raymond Aaron, Bob Proctor sau Richard Branson. Am fost foarte norocos să îi cunosc și să lucrez cu toți aceștia. Desigur, cu excepția lui Gandhi.

Mihaela Gligor: Care este cel mai important lucru pe care l-ați învățat până acum?

Mru Patel: Sunt mai multe: să rămân mereu la valorile mele și să privesc orice situație din perspectiva clientului. Să adaug valoare la orice fac. Să mă concentrez pe excelență, nu pe succes. Să-mi urmăresc pasiunea și să fiu fericit cu orice fac.

Mihaela Gligor: Sunteți un filantrop desăvârșit. Care sunt acțiunile în care v-ați implicat? 

Mru Patel: Cred foarte mult în faptul că dacă dai celorlalți, fără niciun fel de așteptări, tot ce le dai se va reîntoarce la tine, înmiit. Oriunde ai merge în lumea asta este nevoie de ajutor. Contribui la numeroase acțiuni în Africa. De asemenea, sprijin cercetările referitoare la cancer. În România sprijin cât de mult pot două fundații: „Zâmbet și Suflet” și „Hospice Casa Speranței”. Banii obținuți prin lansarea și comercializarea volumului meu au luat drumul acestor fundații. E important să avem grijă de cei care au nevoie de ajutorul nostru.

Mihaela Gligor: Oamenii spun adesea că „ceea ce nu ne ucide ne face mai puternici” sau că „lucrurile se întâmplă așa cum trebuie să se întâmple”. Ce credeți? Există destin sau fiecare dintre noi ne facem propriul destin?

Mru Patel: Cred în Dumnezeu și cred, de asemenea, în legea atracției. Nu cred neapărat că lucrurile se întâmplă așa cum ar trebui să se întâmple. Omul trebuie să își curețe trecutul și să își pună ordine în viață. Fiecare din noi primim o pagină albă și depinde de noi cum și cu ce anume o completăm. E bine să visăm cu ochii deschiși, să avem planuri și să încercăm să le îndeplinim cât de bine putem. Avem astfel șansa ca lucrurile să se întâmple așa cum ne dorim.

Mihaela Gligor: Dacă ați putea schimba un singur lucru în viață, care ar fi acela?

Mru Patel: Nu aș schimba nimic.

Etichete: interviu
Ultimele Stiri
abonare newsletter