Actualitate

Scădere istorică, în 2013, pentru vânzările de PC-uri!

Vânzările de PC-uri au scăzut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodată, din cauza ascensiunii smartphone-urilor şi tabletelor.

Potrivit estimărilor Gartner şi IDC principalele cauze ale scăderii numărului de vânzări de PC-uri sunt ascensiunea smartphone-urilor şi tabletelor şi încetinirea ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi.

Companiile Gartner şi IDC raportează evoluţia pieţei computerelor personale încă din anii '80.


După un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive să respire uşurată, deoarece datele din ultimele câteva luni indică încetinirea ratei de scădere a vânzărilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ).

Astfel, numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faţă de circa 350 milioane în 2012, estimează cele două companii de cercetare.


Gartner notează că sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula în acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, având în vedere cota de piaţă redusă a companiei în zona smartphone-urilor şi tabletelor.

Microsoft a convenit anul trecut preluarea diviziei de telefoane mobile a grupului finlandez Nokia într-o tranzacţie de 5,4 miliarde euro.


Totodată Intel, cel mai mare producător de microprocesoare pentru PC-uri, a stabilit ca prioritate consolidarea propriei prezenţe în zona dispozitivelor mobile, investind masiv în dezvoltarea de cipuri cu această destinaţie.

Piața PC-urilor, în revenire în 2014


Producătorii de PC-uri speră să genereze cerere cu noi tipuri de dispozitive, precum laptop-uri cu ecran tactil, dispozitive convertibile, "2 în 1", care pot funcţiona atât ca laptop cât şi ca tabletă, sau computere care pot rula două sisteme de operare, în speţă Windows şi Google Android.

Cu toate acestea, analistul IDC Loren Loverde subliniază că aceste inovaţii nu au fost suficiente pentru a opri declinul pieţei.


Pentru acest an, Gartner anticipează că vânzările de PC-uri şi dispozitive "2 în 1" vor varia neseminificativ faţă de 2013, la 318 milioane unităţi.

Totodată, compania notează că pieţele dezvoltate au depăşit cel mai slab moment şi vor începe revenirea, însă pentru mulţi consumatori din state emergente tabletele sau smartphone-urile au înlocuit PC-ul ca dispozitiv principal de acces la internet.

În topul producătorilor, anul 2013 adus o schimbare la vârful pieţei. Cu o cotă de piaţă de 18%, grupul chinez Lenovo a devenit cel mai mare producător de PC-uri la nivel global, detronând Hewlett-Packard (HP), cu 17% din piaţă.

Ultimele Stiri
abonare newsletter