Actualitate

Două tone de gheaţă vor sosi la Cluj pentru baletul pe gheață de la Teatrul Naţional

A mai rămas o săptămână până când clujenii vor putea urmări baletul pe gheață „Frumoasa din pădurea adormită”, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski, în interpretarea primului ansamblu de balet pe gheață din lume: Ansamblul de stat al baletului pe gheață din Sankt Petersburg, Rusia.

Spectacolul din 17 ianuarie se va desfășura pe scena Operei Române din Cluj-Napoca, ce va fi acoperită pentru această ocazie cu peste două tone de gheață produsă în județul nostru, la Gilău. Transformată astfel într-un adevărat pationar, scena va găzdui sărituri Axel, salturi Rittgerger și dublu Lutz, precum și o serie întreagă de piruete grațioase.

2014 este cel de-al treilea an consecutiv când balerinii-patinatori din Sankt Petersburg ajung la Cluj-Napoca, iar în anii trecuți spectatorii s-au declarat de-a dreptul fermecați de evoluția artiștilor. Cei 40 de balerini-patinatori schimbă schimbă costumele de mai multe ori, evoluează individual și în formație și reușesc să creeze o atmosferă într-adevăr magică pe întreaga perioadă de desfășurare a spectacolului, urmăriți cu atenție de exigentul director artistic Konstantin Rassadin, coregraful ansamblului.


După spectacolul cu „Spărgătorul de nuci” în 2012 și „Lacul lebedelor” în 2013, artiștii sportivi au pregătit pentru acest an „Frumoasa din pădurea adormită”, care va fi prezentată pentru prima dată publicului din România în cadrul spectacolului de la Cluj-Napoca, din 17 ianuarie.

Unul dintre cele mai îndrăgite balete din lume, „Frumoasa din pădurea adormită” este o compoziție muzicală semnată de Piotr Ilici Ceaikovski și inspirată de basmul omonim al lui Charles Perrault, prelucrat de frații Grimm. Marius Petipa a realizat coregrafia originală a baletului clasic, iar premiera absolută s-a desfășurat în 1890, la Mariinski Teatr din Sankt Petersburg. După mai bine de o sută de ani, baletul a fost adaptat pentru gheață de ansamblul din Sankt Petersburg și a înregistrat succese răsunătoare pe scenele lumii, din Europa până în America și Asia. Pentru a le oferi cât mai multor clujeni șansa de a se bucura de acest adevărat regal pe gheață, organizatorul Diesel Events a pregătit două reprezentanții: de la ora 17 și de la ora 20. S-a dovedit că interesul clujenilor a rămas ridicat și în acest an, cu o săptămână înainte de spectacole mai fiind disponibile doar câteva bilete pentru fiecare reprezentație.

abonare newsletter