Actualitate

Două pensionare clujence au fost „ţepuite” ieri prin metoda „accidentul”

Două infracţiuni de înşelăciune au fost comise ieri pe raza municipiului Cluj-Napoca prin metoda „accidentul”. Cele două clujence s-au lăsat păcălite și au plătit 10.000 de lei.

Două pensionare clujence au fost „ţepuite” ieri prin metoda „accidentul” Două pensionare clujence au fost „ţepuite” ieri prin metoda „accidentul”

Ieri la ora 12:00 o femeie de 76 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca despre faptul că în cursul dimineţii, în jurul orei 09:30, a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate  nu o cunoaşte, care au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier soldat cu rănirea gravă a unei minore. Bărbaţii s-au prezentat ca fiind poliţist, avocat şi aparţinător victimă. De asemenea, aceştia i-au comunicat faptul că fiul său nu poate vorbi din cauza leziunilor suferite, astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 3.500 lei.

Din verificările efectuate de poliţişti, s-a stabilit faptul că, la scurt timp, la domiciliul femeii s-a prezentat un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimei şi căruia femeia i-a înmânat suma solicitată de 3.500 lei. Ulterior, femeia şi-a sunat fiul, care a negat implicarea sa în vreun accident rutier.


Tot ieri, o altă femeie de 76 ani a sesizat Poliţia municipiului Cluj-Napoca despre faptul că în cursul dimineţii a fost contactată telefonic de trei bărbaţi, a căror identitate  nu o cunoaşte, care după ce s-au prezentat ca având calitatea de poliţist, avocat şi aparţinător victimă, au informat-o că fiul său a fost implicat într-un accident rutier, soldat cu rănirea gravă a doi copii. La fel ca în situaţia precedentă, suspecţii i-au comunicat femeii că fiul său nu poate vorbi, având leziuni grave. Astfel femeii i s-a făcut legătura cu un avocat care i-a adus la cunoştinţă că pentru achitarea contravalorii unei intervenţii chirurgicale de urgenţă este necesară suma de 7.000 lei. La scurt timp, s-a prezentat la domiciliul femeii un bărbat, care a afirmat că este tatăl victimelor şi căruia femeia i-a înmânat suma de 6.000 lei.

Ulterior femeia a fost contactată de fiul său, ocazie cu care a realizat că cele relatate telefonic nu corespund realităţii.


În ambele situaţii poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „înşelăciune”, în vederea identificării persoanelor suspecte, tragerea lor la răspundere penală şi pentru recuperarea prejudiciului.

Ce trebuie să faceți în astfel de situații?

Pentru a nu cădea victime unor astfel de situaţii, poliţiştii clujeni vă recomandă:


  • -Nu daţi curs solicitărilor de bani din partea diferitelor persoane care se prezintă la domiciliul dumneavoastră şi vă cer bani, descriindu-vă evenimente rutiere tragice în care sunt implicaţi membri ai familiei dumneavoastră.
  • -Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat!
  • -Pentru a putea verifica ulterior dacă informaţia comunicată a fost adevărată sau nu, solicitaţi interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc).
  • -Nu vă lăsaţi impresionaţi de poveşti tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o  sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obţine diverse facilităţi.

Persoanele de vârsta a doua şi a treia sunt cele mai vizate, deoarece se presupune că au bani şi rude care nu se află în apropierea lor.

IPJ Cluj atrage atenţia clujenilor că în cazul unor accidente grave poliţiştii sunt cei care anunţă aparţinătorii şi le recomandă cetăţenilor să anunţe imediat poliţia la 112 când se întâlnesc cu astfel de cazuri.

Ultimele Stiri
abonare newsletter