Actualitate

Inel de logodnă unicat, transformat în bijuterie banală peste noapte

O tânără a avut parte de o surpriză neplăcută la scurt timp după ce a primit în dar un inel de logodnă din aur alb cu diamant în valoare de 2400 de lei achiziţionat din Polus Center.

Raluca Apolzan (29 de ani) a primit cadou la finele anului 2012 un inel de logodnă din aur alb achiziţionat din Polus Center de la magazinul Kultho. Aceasta a povestit pentru Monitorul de Cluj că că la achiziţionarea bijuteriei nu a primit instrucţiuni de folosire. După niciun an de utilizare, bijuteria a început să se îngălbenească, iar în momentul când a mers cu inelul înapoi la magazin i s-a transmis că nu l-a utilizat corespunzător şi că va trebui să suporte costul service-ului. S-a adresat inclusiv Protecţiei Consumatorilor Cluj, dar fără sorţi de izbândă.

„Am primit în decembrie 2012 un inel de logodnă din aur alb, cumpărat din Polus Center de la Kultho. Ei susţineau că este o bijuterie unicat. La data cumpărării nu am primit instrucţiuni de folosire. După aproximativ nouă luni de zile inelul a început să se îngălbenească. M-am întors la magazin şi mi-au transmis că mi-au dat instrucţiuni de folosire. Nu îl port în casă, ajung acasă şi îl dau jos. Mi-au spus să las inelul la ei în service că e o problemă de la distribuitor. Am vorbit cu şefa de magazin la telefon, i-am expus problema mea, pe lângă faptul că este o bijuterie unicat, e vorba şi de partea sentimentală, ar fi trebuit să mă ţină o viaţă întreagă. Nici nu am apucat să îl port în Biserică. Le-am mai transmis celor de la magazin că nu am de gând să suport niciun cost. Am reclamat în termenul legal de garanţie deficienţele constatate şi am lăsat inelul la ei în service. Mi-au transmis că bijuteria a fost folosită necorespunzător, că unele produse cosmetice au atacat inelul, inclusiv crema de faţă poate fi dăunătoare, a fost răspunsul primit”, a povestit Raluca Apolzan.


Cumpărat din Cluj, reparat la Sibiu

Tânără mai povesteşte că a făcut plângere la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor Cluj care i-ar fi sugerat să se adreseze unui expert neutru.

„Mi-au trimis constatarea pe mail şi mi-au spus să revin cu un telefon dacă vreau să îmi repare inelul, costul reparaţiei fiind 30 de lei. M-am dus la OPC Cluj, am făcut o plângere, am aşteptat 30 de zile, după ce a trecut perioada legală, m-am prezentat la sediu. Mă aşteptam la un răspuns imparţial din partea lor, ei au încercat să mă convingă că nu am dreptate, că nu voi avea câştig de cauză, că dacă service-ul firmei a concluzionat că inelul a fost folosit necorespunzător ei nu au puterea să intre peste un service autorizat şi mi-au sugerat să cer o expertiză la un expert neutru. Mi-am luat inelul de la ei, pur şi simplu nu am vrut să mă duc să le mai dau vreun ban, între timp, mi-am reparat inelul la un bijutier din Sibiu. M-am simţit nedreptăţită”, a adăugat Raluca Apolzan.


OPC Cluj nu a analizat inelul

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, Cristian Necula, a precizat că instituţia pe care o conduce nu are competenţă de a infirma rezoluţia dată de service-ul firmei.

„Urmare a acţiunii de verificare desfăşurată la operatorul economic SC B&B Collection SRL s-a constat faptul că produsul a fost preluat de către vânzător şi trimis la unitatea de service pentru expertizare. Service-ul a constatat că produsul are o componenţă de 75% aur care este de culoare galbenă, culoarea albă este dată de placarea cu rodiu, un metal preţios de culoare argintie mai strălucitor, mai scump şi mai rezistent decât aurul, acesta deteriorându-se datorită nerespectării instrucţiunilor de purtare şi întreţinere. Instituţia noastră nu are competenţă de a infirma rezoluţia dată de acesta, neefectuând niciun fel de analize/expertize indiferent de natura produsului. În aceste condiţii, în cazul în care rezoluţia service-ului vă nemulţumeşte vă puteţi adresa vânzătorului în vederea stabilirii de comun acord a unei expertize tehnice neutre, urmând a se decide după expertizare în funcţie de rezultat. De asemenea, aveţi posibilitatea să vă adresaţi instanţei de judecată care va decide în consecinţă”, se arată în răspunsul primit de tânără de la OPC Cluj.


Reprezentanţii magazinului Kultho din Polus Center au precizat că fiecare bijuterie cumpărată vine însoţită de instrucţiuni de utilizare şi fiecare cumpărător este informat despre cum să utilizeze produsele, în acest caz fiind vorba de o utilizare necorespunzătoare a bijuteriei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter