Actualitate

Nava ştiinţifică rusească blocată între gheţurile din Antarctica, a început să se elibereze

Nava ştiinţifică rusească Akademik Şokalskii blocată din 24 decembrie între gheţurile din Antarctica şi ai cărei pasageri au fost în mare parte evacuaţi cu elicopterul a început să navigheze lent, a declarat marţi căpitanul său.

Nava Akademik Şokalskii a început să navigheze cu viteză redusă după apariţia unei fisuri în gheaţă, a precizat căpitanul său, Igor Kiselev, citat de Itar-Tass.

"În cele din urmă, vântul şi-a schimbat direcţia şi bate dinspre vest, ceea ce i-a permis gheţii să se fisureze. Acum navigăm lent către nord", a adăugat el.


"Ne deplasăm cu viteză mică schimbând direcţia, atingând deja puţin peste 20 de mile", a mai declarat căpitanul.

Condiţiile de navigaţie sunt foarte "dificile" din cauza ceţei dense şi a unei vizibilităţi reduse la 500 de metri, a precizat el.


La bordul navei Akademik Şokalskii a rămas o echipă formată din 22 de persoane, după evacuarea, joia trecută, cu un elicopter chinez a 52 de pasageri, inclusiv cercetători, turişti şi jurnalişti, informează Mediafax.

Spărgătorul de gheaţă Xue Long (Dragonul Zăpezilor), care a rămas şi el blocat între gheţuri după ce i-a acordat asistenţă navei ruseşti, a reuşit să-şi croiască drum până în apele de unde a putut să navigheze liber marţi, potrivit agenţiei China Nouă.


Expediţia navei ruseşti, destinată să repete experienţele ştiinţifice întreprinse în urmă cu un secol de exploratorul australian Douglas Mawson, a fost puternic criticată în Australia, deoarece a obligat mai multe spărgătoare ştiinţifice (chinezul Xue Long, francezul Astrolabe, australianul Aurora şi americanul Polar Star) să-şi devieze ruta pentru a-i veni în ajutor.

Aceste operaţiuni au întârziat astfel misiuni ştiinţifice în Antarctica şi au dus la anularea mai multor proiecte, deoarece sezonul în care acestea pot fi efectuate este scurt.

abonare newsletter