Actualitate

Pietonală pe Kogălniceanu, doar după găsirea unor noi locuri de parcare

Primăria Cluj-Napoca nu poate demara, deocamdată, procedurile pentru realizarea unor parkinguri noi din cauza problemelor legate de terenuri.

Clujenii mai au de aşteptat o bună perioadă de timp până când va deveni realitate promisiunea Primăriei Cluj-Napoca de transformare a străzii Mihail Kogălniceanu în pietonală.În urmă cu aproximativ un an, primarul Emil Boc anunţa că în 2013 va fi lansat concursul de soluţii privind acest proiect, dar anul a trecut, nu s-a întâmplat nimic şi nici nu există semne concrete că acel concurs va fi demarat prea curând.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media au declarat că proiectul privind strada Kogălniceanu este deocamdată în stand-by şi nu se ştie care va fi data lansării concursului pentru care autorităţile locale ar trebui să semneze un protocol de colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), filiala Transilvania. Arhitecţii din cadrul OAR împreună cu mai mulţi studenţi au lucrat la un studiu de documentare a zonei în vederea stabilirii temei concursului de soluţii. Acum aşteaptă doar un semnal de la autorităţile locale. “Aşteptăm să se hotărască Primăria în vederea lansării concursului de soluţii”, a precizat Szabolcs Guttmann, preşedintele OAR, filiala Transilvania.


Totul este condiţionat de problema parcărilor

Iniţial, pe lângă pietonalizarea străzii, a fost luată în calcul şi realizarea unui parking subteran pe Mihail Kogălniceanu, dar ca urmare a nemulţumirii locuitorilor din zonă s-a renunţat la această idee. Arhitecţii din cadrul OAR sunt şi ei de acord că o parcare subterană nu are ce căuta în locaţia respectivă, dar subliniază că trebuie neapărat rezolvată problema parcărilor. De altfel, concursul de idei ar putea fi lansat abia după ce va fi găsită locaţia potrivită pentru o parcare care să scoată traficul de pe Kogălniceanu.

“Lansarea concursului de idei este condiţionată de problema parcărilor. Toată lumea este de acord ca strada să fie pietonală, dar a apărut o problemă în ceea ce priveşte parcările subterane. Din punct de vedere urbanistic s-ar dori ca maşinile să rămână în afară, de aceea ar fi potrivite locaţii precum zona Cimitirului sau strada Avram Iancu”, a explicat Szabolcs Guttmann.


Vrem parcări, dar nu avem terenuri

Primarul Emil Boc declara anul trecut că cea mai potrivită locaţie pentru un parking ar fi strada Avram Iancu. Deocamdată nu este însă posibilă construirea unei parcări pe această stradă din cauza problemelor legate de proprietatea terenului. De altfel, Primăria Cluj-Napoca se confruntă cu probleme legate de terenuri în majoritatea locaţiilor identificate ca fiind potrivite pentru parkinguri. La fel s-a întâmplat şi când s-a pus problema realizării unei parcări supraterane în Piaţa Ştefan cel Mare sau în cartiere.

Locuri de parcare, chiar în locaţii mai îndepărtate

Guttmann menţionat că soluţia privind locurile de parcare ar putea fi extrapolată până în zona stadionului şi a sălii polivalente. “Dacă acolo sunt 1.000 de locuri de parcare care să fie legate de centru prin mijloace de transport în comun s-ar putea rezolva situaţia şi în acest mod”, a precizat preşedintele OAR, filiala Transilvania.


Potrivit lui Guttmann, concursul de idei ar putea fi lansat totuşi înaintea rezolvării locurilor de parcare, deşi ar fi de preferat prima variantă.

Vor fi amenajate şi curţile de pe Kogălniceanu

Arhitecţii au propus atât pietonalizarea străzii cât şi rezolvarea funcţiunii comerciale a zonei. Practic, strada Mihail Kogălniceanu are doar o funcţiune culturală, pe când cea comercială îi lipseşte. Acest aspect ar putea fi rezolvat prin amenajarea curţilor şi realizarea unor traversări care să realizeze diverse legături cu alte locaţii. Pentru această nouă funcţiune a străzii ar trebui lansat un concurs de idei separat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter