Actualitate

Peste 8.300 de persoane căutate în Spaţiul Schengen, depistate pe teritoriul României în 2013

Peste 8.300 de persoane căutate în Spaţiul Schengen au fost depistate pe teritoriul României în 2013, în timp ce pe teritoriul celorlalte ţări membre au fost identificate 4.669 de persoane căutate de autorităţile române.

Autorităţile de aplicare a legii din România au localizat, pe teritoriul ţării, în urma schimbului suplimentar de date şi informaţii prin intermediul Biroului Sirene din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), 8.361 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în Sistemul Informatic Schengen (SIS).

Poliţiştii români au pus în aplicare 1.164 mandate europene de arestare, au identificat 263 de persoane ce erau semnalate ca fiind dispărute din statele membre şi au depistat alte 3.841 de persoane ce erau căutate în vederea participării la o procedură judiciară.


Totodată, pe teritoriul României, au fost identificate 3.113 de autoturisme care erau căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale. Poliţiştii români au mai identificat cinci arme de foc semnalate în vederea indisponibilizării, precum şi 26 de documente.

Partenerii străini au identificat, pe teritoriul lor, 4.669 de persoane căutate de autorităţile române, în urma schimbului de informaţii prin intermediul Biroului Sirene. Dintre acestea, 2.763 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 184 de persoane erau semnalate ca fiind dispărute din România, iar 841 de persoane erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară.


Totodată, 677 de autovehicule şi cinci documente, semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale, au fost identificate în statele membre.

România, din punct de vedere al cooperării poliţieneşti, este membru de facto al Spaţiului Schengen din 5 noiembrie 2010. Biroul Sirene, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR, a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.


Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul Sirene funcţionează 24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Sistemul informatic Sirene este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv Sistemul Informatic Schengen, un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

abonare newsletter