Actualitate

Cinci proteste simultane pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, pe DN 11 în Covasna

Aproximativ 70 de persoane au participat, luni, la cinci proteste spontane în localităţile Sântionlunca şi Ozun, dar şi în trei zone din municipiul Târgu Secuiesc, în judeţul Covasna, participanţii traversând în mod repetat trecerile de pietoni de pe DN 11 şi cerând autonomia "Ţinutului Secuiesc".

La cele cinci manifestări au participat aproximativ 70 de persoane, între care şi preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, liderul local al CNS, Gazda Zoltan, sau preşedintele interimar al PPMT Sfântu Gheorghe, Vancsa Albert.

Participanţii la proteste au traversat în mod repetat treceri de pietoni de pe DN 11, au arborat steaguri secuieşti şi au purtat pancarte cu mesaje pro-autonomie în limbile română şi maghiară. Pe perioada protestului, poliţiştii rutieri au dirijat circulaţia pe trecerile de pietoni, pentru a evita blocarea circulaţiei rutiere pe DN 11, informează Mediafax


Preşedintele CNS - Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat pentru Mediafax, că scopul acestor acţiuni este de a atrage atenţia Guvernului asupra doleanţelor comunităţii maghiare.

Gazda a menţionat că premierul Victor Ponta nu a răspuns nici după nouă luni la petiţia formulată în martie, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Libertăţii Secuieşti, şi nici la proclamaţia de la "Marele marş al secuilor", ce a avut loc în 27 octombrie, în judeţul Covasna.


"Am trimis cele două documente primului ministru Victor Ponta şi, cu toate că, în conformitate cu legea, în 30 de zile trebuia să primim un răspuns, acest lucru nu s-a întâmplat, şi asta în condiţiile în care într-o declaraţie televizată a promis că va răspunde secuilor", a spus Gazda, adăugând că se vor iniţia noi demonstraţii pe viitor.

Protestele s-au încheiat în jurul orei 16.00, fără incidente.

Ultimele Stiri
abonare newsletter