Actualitate

RATUC și Centrul de Cultură Cluj, AMENDATE cu 10.000 de lei pentru colindul antisemit

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat, luni, Regia de Transport Cluj de care aparţine Ansamblul "Dor transilvan", care a interpretat un colind antisemit la TVR 3, precum şi Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei.

RATUC și Centrul de Cultură Cluj, AMENDATE cu 10.000 de lei pentru colindul antisemit. RATUC și Centrul de Cultură Cluj, AMENDATE cu 10.000 de lei pentru colindul antisemit.

Ansamblul "Dor Transilvan", din subordinea Regiei Autonome de Transport Cluj (RATUC), a interpretat un colind în care se vorbeşte despre "jidovi", în cadrul emisiunii de relansare a postului TVR 3, pe 6 decembrie.

Televiziunea Română a arătat că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" în timpul emisiunii în direct "Alege verde" de la TVR 3 a aparţinut Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj.


Directorul CJCPCT Cluj, Tiberiu Groza, care era şi director artistic al Ansamblului "Dor transilvan", şi-a dat demisia, vineri, din ambele funcţii, după scandalul creat în jurul interpretării colindului.

Colegiul director al CNCD a decis luni să amendeze RATUC şi CJCPCT Cluj, cu câte 5.000 de lei, pentru fapte de discriminare, şi anume "crearea unei atmosfere ostile, degradante şi umilitoare la adresa comunităţii evreieşti".


Televiziunea Română a fost amendată, joi, cu 50.000 de lei de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru difuzarea colindului, pe TVR 3 şi TVR Cluj.

Reacţii negative faţă de difuzarea colindului au fost exprimate şi de Ambasada Israelului, Ambasada SUA, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din Cluj şi Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel".


Pe de altă parte, patru asociaţii pentru promovarea tradiţiilor au cerut anularea amenzii date de CNA Televiziunii Române pentru colind, argumentând că în versurile acestuia se vorbeşte despre iad şi pedepsirea evreilor pentru condamnarea lui Iisus.

Ultimele Stiri
abonare newsletter