Actualitate

Patru familii din Cluj vor petrece Crăciunul în casă nouă

Patru familii cu venituri mici din Cluj au începând de astăzi o locuință nouă, construită prin sistemul non-profit al asociației Habitat for Humanity Cluj. Ele au primit cheile în cadrul ceremoniei de dedicare a caselor, care a avut loc pe șantierul din comuna Chinteni, locul în care Habitat a construit pe parcursul anului 2013.

Familiile au lucrat la construcția propriilor locuințe alături de 377 de voluntari, atât din Cluj cât și din echipele internaționale ale Habitat, venite din Statele Unite, Irlanda de Nord, Olanda, Elveţia, Marea Britanie, Canada, Emiratele Unite Arabe.

În cadrul evenimentului organizat astăzi la Chinteni, copiii familiilor partenere Habitat au colindat, iar preotul comunităţii, părintele Abraham, a sfințit casele.


„Dedicarea caselor este momentul simbolic în care familiile-partener Habitat for Humanity devin proprietare a unei locuințe pentru prima dată în viața lor. Astăzi acest case devin cămine, iar ceea ce până acum era un șantier devine o comunitate – a șasea ridicată de Habitat în județul Cluj”, a declarat Andrei Aroneț, președintele organizației.

Cele patru familii selectate pentru a face parte din programul de construcţie Habitat au între patru şi cinci membri. Ele au dovedit în cadrul procesului de selecţie nevoia urgentă de locuinţă, posibilitatea de a plăti valoarea subvenţionată a caselor în rate fără dobândă sau profit şi dorinţa de a participa activ la construcţia propriei locuinţe. Familiile se alătură celor 563 de familii pe care organizația le-a ajutat în ultimii 14 ani prin programul său de construcții, renovări și reabilitări.


"Evenimentul marchează predarea caselor către familii şi primirea lor în comunitatea Habitat Cluj. Organizația va fi alături de ele și pe viitor, pentru a le ajuta să își construiască un cămin și un viitor mai bun. Partenerii, colaboratorii și voluntarii noștri au demonstrat că acţionând împreună, ca o comunitate,  putem construi un viitor mai bun pentru familiile care au nevoie de ajutorul nostru”, a declarat Ionuţ Sâmpetrean, directorul executiv Habitat for Humanity Cluj.

Înainte de a intra în programul Habitat, toate familiile locuiau în condiţii grele, care le puneau în pericol sănătatea şi nu le ofereau posibilitatea unui trai decent. Spre exemplu, familia Tunde şi Adrian B., alături de cele două fiice, locuiau într-o casă veche din zona Stadionului, fără baie şi prost izolată, în două camere pe care le împart cu încă 5 membri ai familiei extinse.


"Simţim că am fost primiţi într-o nouă familie cu braţele deschise şi suntem foarte bucuroşi. Mereu am simţit că cei de la Habitat Cluj ne sunt alături şi se implică trup şi suflet pentru ca aceste case să fie finalizate. Ne-am văzut visul de a avea o proprie locuinţă decentă construindu-se în faţa ochilor noştri, deşi nu am fi crezut vreodată că va deveni realitate. Suntem recunoscători voluntarilor care au venit din toate colţurile lumii pentru a ajuta persoane pe care nici măcar nu le cunosc, pentru a-i ajuta să îşi construiască casa. E impresionant să vezi cu cât de mult suflet vin să ajute”, a spus Tunde B.

Etichete: craciun chinteni
Ultimele Stiri
abonare newsletter