Actualitate

Liderii romilor: Nu suntem noi de vină pentru Schengen!

Liderii mai multor organizaţii ale romilor din Transilvaia au tras, ieri, un semnal de alarmă cu privire la discriminarea la care sunt supuşi membri comunităţilor lor.

Liderii romilor: Nu suntem noi de vină pentru Schengen! Liderii romilor: Nu suntem noi de vină pentru Schengen!

Reprezentanţii a cinci organizaţii şi fundaţii reprezentative pentru romii din România au declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că doresc recunoaşterea publică a faptului că nu romii sunt principala problemă care împiedică aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.

„Cerem recunoaşterea faptului că nu romii sunt principalii vinovaţi pentru neaderarea la Schengen, aşa cum vehiculează presa sau unii demnitari. România are alte probleme şi alte motive sunt pentru neintegrarea în Schengen”, a declarat Aurel Pascu, care este coordonator regional pentru Nord-Vest a Partidei Romilor Pro Europa.


Acesta a declarat că motivele pentru care România nu intră în Schengen sunt lipsa infrastructurii, problemele din sistemul de sănătate sau cel educaţional şi corupţia.

Liderii romilor au mai cerut ca autorităţile locale din Transilvania să respecte prevederea legii 215/2001, referitoare la administraţia publică, care prevede că în acele localităţi în care o minoritate are o pondere de peste 20%, reprezentanţii acesteia pot primi posturi în sistemul administrativ.


„Această prevedere nu se respectă, iar noi dorim ca, în primării şi în celelalte instituţii care există în oraşele în care romii sunt peste 20%, să se respecte şi să fie angajate şi persoane din etnia noastră”, a declarat Aurelian Roşianu, de la Fundaţia Sindy Humanitas.

Etichete: schengen romi
Ultimele Stiri
abonare newsletter