Actualitate

Victor Ponta participă marți la funeraliile naționale ale fostului președinte Nelson Mandela

Primul-ministru Victor Ponta se află marți în Africa de Sud pentru a participa la funeraliile naționale ale fostului președinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg.

 Delegația României, condusă de premierul Victor Ponta, din care face parte și fostul președinte Emil Constantinescu, a ajuns marți la Johannesburg, în Africa de Sud, unde va participa la ceremonia organizată în memoria fostului președinte sud-african Nelson Mandela.Din delegația română mai fac parte Bogdan Aurescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, și Mirel Palada, purtător de cuvânt al Guvernului, informează Agerpres.

Ceremonia memorială oficială, care se desfășoară pe stadionul FNB din Johannesburg, este programată să înceapă la ora 11,00 și va fi deschisă printr-o declarație oficială susținută de președintele Africii de Sud, Jacob Zuma.


Pe durata a aproximativ patru ore, șefii de stat și de guvern și ceilalți participanți de rang înalt sunt așteptați să rostească omagii în memoria lui Nelson Mandela.

Cel puțin 83 de delegații la nivel înalt sunt confirmate de Ministrul pentru Relații Internaționale și Cooperare din Africa de Sud, potrivit listei prezentate luni pe pagina sa de internet, pe care nu figurează totuși deocamdată președintele SUA, Barack Obama, care și-a anunțat prezența.


Secretarul general al Națiunilor Unite, Ban Ki-moon, și-a confirmat prezența la ceremonii, în timp ce China va fi reprezentată de vicepreședintele Li Yuanchao. Potrivit sursei citate, dintre țările europene, în fruntea delegațiilor figurează președintele francez, Francois Hollande, și șefii guvernelor britanic, David Cameron, spaniol, Mariano Rajoy, și italian, Enrico Letta.

Din America Latină vor fi prezenți, între alții, președinții Braziliei, Dilma Rousseff, al Cubei, Raul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro, și al Mexicului, Enrique Pena Prieto.


Organizații regionale precum Uniunea Europeană vor fi reprezentate la nivel înalt de președinții Consiliului UE, Herman Van Rompuy, și al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Africană — de președintele Comisiei, Nkosazana Dlamini Zuma, Commonwealth — de Kamalehs Sharma, iar Liga Arabă — de Samir Hosni.

Peste 34 de țări africane au confirmat de asemenea prezența șefilor lor de stat, între care veteranii de pe continent Teodoro Obiang Nguema, din Guineea Ecuatorială, și Robert Mugabe, de Zimbabwe.


Dintre șefii de stat membri ai monarhiilor vor fi regele Belgiei, Felipe, Mare Duce al Luxemburgului, Enrique I, și Regina Iordaniei, Rania. Dintre casele regale care vor fi reprezentate de moștenitorii coroanelor se numără principele de Asturias, Felipe de Borbon, moștenitorul coroanei regale britanice, Charles, prințul Arabiei Saudite, Muqrin bin Abdulaziz Al Saud, prințul Naruhito al Japoniei, Haakon al Norvegiei, Federick al Danemarcei și prințesa Victoria a Suediei.

Papa Francisc l-a desemnat pe cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace, să îl reprezinte la funeraliile de stat ale lui Nelson Mandela.


Și-au anunțat de asemenea prezența la aceste funeralii foștii președinți americani Bill Clinton și George W. Bush, dar și foștii premieri britanici Tony Blair, Gordon Brown și John Major.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a hotărât să renunțe la participarea sa la funeraliile lui Mandela din cauza costurilor implicate de călătoria în Africa de Sud. Nici președintele Traian Băsescu nu merge în Africa de Sud, susținând că nu mai are bani în buget decât pentru deplasarea la lucrările Consiliului European din această lună.

Fostul președinte sud-african Nelson Mandela a încetat din viață joi, 5 decembrie, la Johannesburg, la vârsta de 95 de ani.

abonare newsletter