Actualitate

Euromines: Nicio companie nu mai vrea să investească în mineritul din România

Impactul industriei miniere asupra economiei în următorii 20 de ani va fi zero, în contextul în care legislaţia şi procedurile din România se menţin în aceleaşi forme ca în prezent, a declarat Corina Hebestreit, director al Euromines, Asociaţia Europeană a Industriei Miniere.

Contextul este unul foarte tensionat, pentru că Senatul României a respins luni modificarea Legii minelor. Aceste modificări legislative au apărut ca o necesitate pentru a permite relansarea industriei miniere şi pentru a evita ca proiectele miniere să aibă nevoie de legi separate, cum s-a încercat iniţial în cazul exploatării de la Roşia Montană, informează sursazilei.ro.

Subiectul Roşia Montană a devenit un laitmotiv pentru conducerea Euromines din cauză că RMGC, companie în care statul român este acţionar minoritar, încearcă de 14 ani să obţină aprobarea pentru începerea exploatării de aur în Munţii Apuseni, fără ca între timp să fi primit un raspuns clar, fie pozitiv, fie negativ.
Corina Hebestreit a dat exemplul Germaniei, unde orice fel de autorizare depinde de îndeplinirea unor criterii, iar pentru evaluare şi decizie există persoane desemnate precis. ”Procedura nu ajunge în Parlament, într-un consiliu, sau la un prim-ministru. Eu, ca germancă, nu pot să înţeleg asta”, a mai spus directoarea Euromines.


La nivel comunitar, Euromines lucrează la implementarea unui Parteneriat European pentru Inovaţie, care are ca scop asigurarea furnizării sustenabile a economiei cu materii prime, astfel încât UE să devină lider mondial în explorarea, extracţia, procesarea, reciclarea şi înlocuirea materiilor prime până în 2020.

În România, din cele 650 de mine care funcţionau în 1997, 520 au fost închise până în 2006, pentru că nu corespundeau criteriilor UE.

Etichete: rosia montana
Ultimele Stiri
abonare newsletter