Actualitate

Boc: Clujul este capitala IT-ului românesc

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a participat la deschiderea evenimentului Cluj IT Days care se desfăşoară în aceste zile la Cluj Arena, ocazie cu care a declarat că în acest moment Clujul este orașul cu cel mai mare potențial în domeniul IT din țară.

„Evenimentul încearcă să aducă sub aceeaşi umbrelă companiile mari de IT şi nu numai din Cluj şi pasionaţii acestui domeniu, pentru două zile de sărbătoare a IT-ului prin care îcercăm să aducem un plus de valoare inovaţiei şi antreprenoriatului clujean, ţinând totodată cont de partea tehnică, unde am dedicat în mod special o jumătate de zi cu prezentări ale experţilor de IT din Cluj. Am primit sprijinul celor mai importante companii clujene, EBS România, Arobs, Endava, Evoline, Accesa ei fiind cei mai mari susţinători şi sponsori ai evenimentului”, a declarat unul dintre reprezentanţii sponsorilor.

Planurile lui Boc pentru Cluj

„În parteneriat cu Clusterul IT vom dezvolta cel mai important proiect al Clujului în următorii 20 de ani, este vorba de Cluj Innovation City, un oraş într-un oraş, cu peste 20.000 de noi locuri de muncă în domeniul dezvoltării cercetării, inovării şi IT care va schimba faţa Clujului. Împreună cu întreaga comunitate de IT din Cluj vrem să facem din oraşul nostru un adevărat Smart City, un oraş care foloseşte soluţiile inteligente, soluţiile tehnice moderne, pentru a uşura viaţa cetăţenilor. În acest sens, am dezvoltat plata prin sms a parcărilor, plata online a taxelor, posibilitatea de programare online a căsătoriilor, plăcuţe pe clădiri monumente istorice cu QR Code sau supravegherea video a circulaţiei”, a declarat primarul Emil Boc.


„Am să lansez propunerea spre comunitatea IT de a lucra împreună pe mai multe platforme Smart City cum ar fi plata biletelor de autobuz prin sms, plata impozitelor şi a taxelor de pe telefonul mobil sau o platformă de management care orice cetăţean cu telefon mobil să poată fotografia de la el de pe stradă şi să o trimită primăriei şi care să aibă posibilitatea să o trimită la canalizare, la RATUC, la Termoficare, să fie rezolvată, iar cetăţeanul să primească răspuns la problema respectivă. Smart City este noul limbaj al tehnicii și într-un oraș european, având acest avantaj competitiv cu o componentă de IT extrem de puternică în Cluj, trebuie să fructificăm inteligența lor. Clujul este deja capitala IT-ului românesc, are cel mai mare potențial în domeniul IT și nu facem altceva decât să fructificăm acest avantaj competitiv al Clujului”, a mai declarat Boc.

Alexandru Tulai  președintele Cuj IT Innovation Cluster a declarat la deschiderea IT Days că astfel de evenimente ce aduc împreună actorii principali din viața economico-socială sunt necesare pentru a produce inovare.


”Ne aflăm în situația fericită în care avem un eveniment de natură să contribuie consistent la o nevoie a comunității noastre. Vedem de jur împrejur cuvântul inovare și e greu să produci inovare de unul singur. Inovarea trebuie să se găsească într-o valoare adăugată în economie, evenimentele care aduc împreună principalii actori din viața economică-socială sunt cele mai necesare. E o ocazie în care putem să participăm la creionarea ecosistemului de care are nevoie societatea pentru dezvoltarea durabilă, nu doar a unei industrii ci a tuturor componentelor economice. Structura care o reprezint, Cluj IT Innovation Cluster, are ca obiectiv suportul pentru dezvoltarea și crearea acestui ecosistem. Conceptul de triple helix pe care ne străduim să îl implementăm, mediul academic, componentă de cercetare dezvoltare dar mai puțină inovare, mediul de business IT, administrația publică ce poate deveni facilitatorul transferului, facilitatorului obținerii rezultatelor în economie prin transferul tehnologic al inovației spre instituțiile statului. Dorim crearea unui parteneriat public privat în care mediul de business împreună cu mediul universitar beneficiază de ieșirea cu produse pe piață”, a declarat Alexandru Tulai.

Tulai a mai declarat că piața de IT din Cluj suferă deoarece în mare parte se concentrează pe outsourcing, iar rolul cluesterului IT este tocmai acela de a încuraja dezvoltarea altor activități care să aducă plus-valoare.


”Industria IT din Cluj are cea mai mare cifră de export din România dar structura activităților este debalansată. Veniturile de la export provin din activitate de outsourcing, nu crează valoare adăugată pentru comunitate. Gradul de reutilizare a resurselor este foarte mică, tipul de business este liniar, închirierea de forță de muncă în exterior, astfel că singura creștere este cea volumică de unde și criza de specialiști. S-a creat un centru în care outsourcingul este bine reprezentat. Unul din motivele pentru care s-a constituit clusterul este problema firmelor IT de a găsi forță de muncă iar clusterul vrea să rezolve această problemă prin îndreptarea activității spre procese care să aducă plus-valoare”, a mai declarat Tulai.

Unul dintre principalii parteneri EBS România, recent o companie a grupului NTT Data, a declarat că acest eveniment este foarte important pentru comunitatea IT din Cuj.


"Sunt importante acest gen de evenimente, deoarece întrunesc o valoroasă parte a comunității IT locale și nu oricum, ci într-un cadru de excelență în business", a declarat Adelina Chișu, marketing manager EBS România.

Cei de la EBS s-au prezentat  şi cu cel mai spectaculos stand de prezentare, abordând modalităţi inovative de expunere a brandului şi culturii organizaţionale.

Etichete: ebs emil boc
Ultimele Stiri
abonare newsletter