Actualitate

Turdenii au participat în număr mare la manifestările dedicate zilei naționale

De la orele amiezii au debutat la Turda activitățile dedicate Zilei Naționale a României, 1 Decembrie.

La Monumentul Eroilor situat în faţa Catedralei Ortodoxe Turda cu începere de la ora 12 s-a desfășurat un ceremonial religios. Programul a fost urmat de intonarea Imnului de Stat al României, serviciu religios, alocuțiuni, depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare.

La manifestări au participat sute de turdeni aflați la acea oră prin centrul orașului sau ieșiți de la slujba organizată de dimineață la catedrala ortodoxă.


După Te Deum primarul Tudor Ștefănie a vorbit despre importanța zilei de 1 decembrie în istoria românilor.

"Să ne simțim mândri că acest deziderat al nemului românesc este un exemplu de solidaritate și încredere în forțele proprii reușind prin simbolistica sa să păstreze vie speranța pentru viitor. Îmi doresc ca în această zi solemnă în care ne sărbătorim țara și strămoșii, ziua în care suntem uniți în cuget și simțiri să ne reamintim că avem o istorie de care trebuie să fim mândri, să dovedim astfel că sacrificiile înaintașilor noștri nu au fost zadarnice și că liberatea de care ne bucurăm se datorează unui sentiment comun, numit patriotism", subliniază primarul turdean.


Au urmat alocuțiunile senatorului Alexandru Cordoș, deputatului Mircea Irimie, comandantul garnizoanei militare Turda lt. col. Ioan Costinel Boboc și generalul maior în retragere, Sever Andreiu Mureşian, preşedintele Filialei Turda a Veteranilor de Război.

Senatorul Cordoș a folosit în discursul său două repere imporante, unitatea și trăinicia poporului român.


"În ciuda tuturor greutăților și opreliștilor, poporul român consfințește marea unire prin unitatea de același grai, credință, datini și obiceiuri șI mai presus de toate prin puterea morală a conșiinței naționale. Ziua națională trebuie să fie mereu un imbold spre solidaritate, eforturile și sacrificiile făcute de-a lungul istoriei trebuie să ne amintească în fiecare clipă nouă românilor, indiferent de generație șI categorie socială că suntem cu toții responsabili de viitorul societății românești ….este momentul în care trebuie să fim conștiențI acum mai mult ca oricând, că pe umerii noștri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice, aceea de-a ne ridica la valoarea înaintașilor!", a declarat Cordoș

Deputatul Mircea Irimie a reamintim audienței că este unul din semnatarii  pactului cu Basarabia, ce prevede asumarea de către politicienii din România a mesajului unionist și implimentarea de legi ce au drept scop apropierea definitivă a celor două state românești.


"O țară unită a fost visul românilor dintotdeauna, a fost visul strămoșilor noștri…este succesul întregii națiuni române. Trebuia să reamintesc aici că sunt unul din semnatarii pactului pentru Basarabia, frații noștri de peste Prut în care curge același sânge cu al nostru. Trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România, astăzi și acolo ca și aici este zi de sărbătoare, Trăiască românii, trăiască România!", urează parlamentarul turdean.

 Au urmat depunerile de coroane și cel mai așteptat moment al zilei, defilarea gărzii de onoare.

Ultimele Stiri
abonare newsletter