Actualitate

"Urmașul" lui Badea Cârțan a ajuns pe jos, după 115 zile, la Columna lui Traian de la Roma

Globetrotter-ul român Mirel Magop, cel care a plecat pe jos, pe 7 august, din comuna Cârțișoara (județul Sibiu) către Italia, a declarat, pentru Agerpres, că de 1 Decembrie, după 115 zile, a reușit să ajungă la Roma, la Columna lui Traian, unde va presăra pământ românesc adus de la Sarmizegetusa.

"Am ajuns la Roma și în o oră — două ajung și la Columna lui Traian. Da, duc pământ de la Sarmizegetusa și o să fiu un pic dac, o să am căciulă de dac. A fost greu, dacă era o călătorie ușoară, o făceau mai mulți. Am plecat de la Cârțișoara pe 7 august, data morții lui Badea Cârțan. Astăzi vremea se anunță puțin capricioasă, sper ca până la eveniment să nu plouă", a spus Mirel Magop, cel plecat pe jos pe urmele lui Badea Cârțan.

Acesta mărturisește că a mers 3.000 de kilometri, îmbrăcat în costum tradițional, cu un singur scop: să vorbească tuturor românilor întâlniți pe drum despre marele patriot Badea Cârțan.


"Am făcut peste 3.000 de kilometri, pentru că eu am fost peste tot pe unde am fost invitat și am vorbit despre Badea Cârțan. Oricum, a fost o călătorie mai lungă, pentru că am vrut să trec prin cât mai multe locuri pe unde a trecut Badea Cârțan. În Italia, la Milano, Torino, Genova, Parma, Verona, Padova, Firenze, Bologna m-am întâlnit cu români de-ai noștri", a mărturisit Mirel Magop.

Asemenea lui Badea Cârțan, Mirel Magop va distribui cărți românești compatrioților din Peninsulă. Globetrotterul a cerut ajutor românilor de acasă și astfel a ajuns pe 1 Decembrie la Roma cu 200 de cărți, pe care le va face cadou românilor din Italia, care îl vor întâmpina la Columnă. Cărțile au fost donate din România, inclusiv de biblioteci din Cluj.


Încălțat în opinci, îmbrăcat în costum tradițional, cu căciulă de dac pe cap și pământ românesc în mână, Mirel Magop va fi așteptat la Columna lui Traian și de un sibian, Dorin Magda, primarul comunei Cârțișoara, locul unde se află adevăratele opinci ale lui Badea Cârțan.

"O să îl întâmpinăm cu drapelul românesc. Eu o să port și banderolă tricoloră", a precizat, pentru AGERPRES, Dorin Magda.


O călătorie de aproape patru luni, 115 de zile și nopți în care a înfruntat gerul, ploaia și chiar și zăpada, totul în numele patriotismului. Principala problemă a "urmașului" din 2013 al lui Badea Cârțan au fost chiar opincile. Acesta recunoaște că a plecat la drum cu patru perechi de opinci, asemenea lui Badea Cârțan, numai că le folosește mai mult "de decor".

În urmă cu mai bine de un secol, Badea Cârțan a reușit să ajungă la Roma încălțat cu opinci. Din cele patru perechi cu care a călătorit Badea Cârțan, la muzeul care-i poartă numele din Cârțișoara mai există o singură pereche, care a fost conservată cu ajutorul specialiștilor restauratori din Sibiu.


Potrivit restauratorilor, opincile lui Badea Cârțan erau mult mai rezistente, pentru că s-a folosit o piele de bivol tăbăcită prin metode naturale. Badea Cârțan e singurul român care a adus lumina cunoașterii prin cărți, de la Roma în Transilvania, străbătând pe jos peste 2.000 de kilometri. Când a ajuns la Roma, Badea Cârțan a fost asemănat de străini cu dacii de pe Columna lui Traian din capitala fostului Imperiu Roman.

Ultimele Stiri
abonare newsletter