Actualitate

Prima grădină de acoperiș din România se deschide la Cluj-Napoca

Asociația Efectul Fluture a realizat prima grădină de acoperiş din ţară care permite activităţi de grădinărit urban. Are suprafaţa de 220 mp şi este situată pe strada Henri Barbusse nr. 59 – 61, în incinta Fabricii de Pensule.

Gradina de acoperis Gradina de acoperis

Grădina de acoperiş a fost botezată Grădina Fluture şi este prima grădină de acoperiș din Cluj Napoca ce permite activități de grădinărit urban. Construcția grădinii de 220 de metri pătrați a fost finalizată în această săptămână. Lucrările au vizat în primul rând amplasarea de membrane hidro-izolatoare pe întreaga suprafață a acoperișului terasă și acoperirea integrală a acestora cu pământ fertil. Ulterior au fost construite din lemn jardinierele în care vor fi plantate legume, fructe și flori care vor da rod începând cu primăvara anului 2014. Pentru a nu pune foarte mare presiune pe structura de rezistență a clădirii, spațiul central este prevăzută cu o zonă înierbată, înconjurată de o alee de lemn. Astfel, evenimente speciale, proiecții de film și sesiuni de instruire pot fi organizate pe acoperiș, în aer liber.

“Existența grădinilor comunitare sporește sentimentul de proprietate și implicare în viața comunității, favorizează dezvoltarea spiritului comunitar, reunește oameni dintr-o varietate mare de medii (vârstă, etnie, cultură, clasă socială) și oferă un punct focal pentru organizarea comunității inclusiv pe alte probleme sociale. Prin urmare Grădina Fluture aduce în prim plan această problematică și propune metode și activități specifice de implicare pentru a spori practica grădinilor comunitare în rândul cetățenilor și interesul autorităților pentru susținerea prin politici locale a acestui tip de demers”, au declarat reprezentanţii asociaţiei Efectul Fluture.


Prin acest proiect s-a urmărit promovarea grădinilor urbane ca spațiu al implicării cetățenilor în viața comunității.

Ultimele Stiri
abonare newsletter