Actualitate

A MURIT Temistocle Popa, creatorul coloanei sonore a ciclului de filme ”Veronica”

Compozitorul Temistocle Popa a decedat, marţi dimineaţă, la vârsta de 92 de ani, au declarat, reprezentanţii Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). Compozitorul va fi înmormântat, joi, la ora 13.00, la Cimitirul Ghencea, potrivit unor apropiaţi ai familiei.

Potrivit Mediafax, compozitorul a fost depus marţi dimineaţă la Capela din Cimitirul Ghencea.

Compozitorul şi instrumentistul Temistocle Popa s-a născut pe 26 iunie 1921, la Galaţi, potrivit site-ului UCMR.


A urmat studiile muzicale la Conservatorul Bucureşti (1935-1939) în paralel continuându-şi educaţia muzicală la Şcoala Militară de Muzică din Bucureşti (1938-1942), unde a început să practice şi saxofonul. A participat, de asemenea, la cursurile de perfecţionare de la Uniunea Compozitorilor (1953-1955)

Compozitor cu o vastă experienţă de interpret/instrumentist (flautist, saxofonist) în diverse orchestre de jazz şi teatre de revistă, timp de peste un sfert de veac, în perioada tinereţii, Temistocle Popa a reuşit să se impună la vârsta de 40 de ani printr-un şlagăr de mare popularitate ("Lalele", 1961), care i-a deschis calea spre muzica uşoară, de film şi de revistă.


Colaborând în cinematografie cu mari regizori (precum Sergiu Nicolaescu, Elisabeta Bostan, Francisc Munteanu şi Geo Saizescu), a scris muzica unor pelicule de succes (ciclul "Veronica").

A creat muzică de teatru, muzică simfonică, muzică de film, muzică corală, muzică pentru copii, muzică uşoară.

Etichete: deces
Ultimele Stiri
abonare newsletter