Actualitate

FOTO - Emil Racoviţă, un “nimeni” pentru Cluj

Autorităţile locale îl “preţuiesc” pe Emil Racoviţă atât de mult încât Muzeul de Speologie stă închis de mai mulţi ani, mormântul celebrului savant este ascuns bine printre alte zeci de morminte, iar despre primul Institut de Speologie din lume, deschis la Cluj de Emil Racoviţă, nu se ştie aproape nimic.

În timp ce alte oraşe din străinătate îşi promovează personalităţile marcante din istorie, Cluj-Napoca, aspirant la titlul de Capitală Culturală Europeană, nu a învăţat încă această lecţie.

În această lună, Google şi-a amintit de celebrul savant, explorator, speolog şi biolog, Emil Racoviţă şi l-a celebrat prin crearea unui logo special în 15 noiembrie, dată la care s-au împlinit 145 de ani de la naşterea sa. Racoviţă a fost primul român care a ajuns în Antarctica unde a realizat un studiu aprofundat despre viaţa balenelor şi pinguinilor. Tot Racoviţă a fost cel care a înfiinţat, la Cluj, primul Institut de Speologie din lume, institut care funcţionează şi astăzi. Celebrul om de ştiinţă s-a născut la Iaşi, dar 20 de ani din viaţă şi i-a petrecut la Cluj, oraş în care îşi doarme somnul de veci. În ciuda faptului că o bună bucată din viaţă a trăit în Cluj-Napoca, autorităţile locale nu valorifică deloc, în scop turistic, personalitatea savantului Emil Racoviţă. Astfel, un turist care ajunge în Cluj-Napoca şi este dornic să afle informaţii sau să meargă pe urmele renumitului om de ştiinţă, cu siguranţă că nu îşi va îndeplini dorinţa.


Muzeul de Speologie, închis pe termen nelimitat

În anul 1998, pe strada Sextil Puşcariu din centrul oraşului, a fost deschis primul şi singurul Muzeu de Speologie din ţară, dedicat marelui savant şi ştiinţei peşterii. În toată Europa de Est mai există doar un muzeu de acest gen. Cel din Cluj a fost închis însă în anul 2010, iar de atunci autorităţile locale ridică din umeri când vine vorba despre găsirea unei alte locaţii pentru muzeu. În prezent, imobilul este prins într-un proces, aflându-se în coproprietate, iar unul dintre proprietari este Primăria Cluj-Napoca. Reprezentanţii Primăriei au precizat de mai multe ori că nu pot face nicio reparaţie la clădire până când nu vor şti cu certitudine că sunt proprietari pe acel imobil. Nu s-a pus însă nici problema mutării muzeului, astfel că unicul Muzeu de Speologie din ţară şi al doilea din Europa de Est rămâne închis pe termen nelimitat.

“Poftiţi şi vizitaţi muzeul închis”

Chiar dacă Muzeul de Speologie este închis de trei ani, informaţia nu a ajuns încă la urechile reprezentanţilor Consiliului Judeţean Cluj, proprietarii Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică Cluj, deschis recent în incinta Muzeului Etnografic. La capitolul “muzee” apare şi Muzeul de Speologie, dar nu scrie niciunde că este închis de mai mulţi ani. Putem afla însă că muzeul “oferă vizitatorilor posibilitatea de a se informa şi educa într-un domeniu marginalizat pe nedrept: speologia şi mediul subteran, în special, protejarea şi conservarea mediului înconjurător, în general”.


Muzeul apare şi pe site-ul Centrului de Informare Turistică al Primăriei Cluj-Napoca, dar cu menţiunea că “momentan este închis pentru renovare”. Când sunt întrebaţi însă ce alte obiective turistice legate de Emil Racoviţă mai există în oraş, angajaţii centrului nu ştiu ce să răspundă şi spun că pe site-ul Centrului de Informare sunt mai multe informaţii.

Orbecăială printre mormintele din Cimitirul Central

Realizatorii site-urilor centrelor de informare turistică “au uitat” să îi informeze pe turişti şi că Emil Racoviţă este înmormântat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca şi că în municipiu funcţionează primul Institut de Speologie din lume, deschis de Emil Racoviţă în anul 1920. De altfel, autorităţile locale nu au valorificat deloc Cimitirul Central în care sunt înmormântate mai multe personalităţi marcante din istoria municipiului: Ion Agârbiceanu, Emil Racoviţă, Dominic Stanca, Gheorghe Dima, Constantin Daicoviciu, ş.a. Niciunul dintre aceste morminte nu pot fi găsite cu uşurinţă de un turist care nu a mai vizitat niciodată oraşul. Nu există niciun indicator spre mormintele personalităţilor importante din istoria oraşului, nicio plăcuţă la intrarea în cimitir sau altă sursă de informare așa că, turiștii interesați să le vadă n-au decât să facă slalom printre morminte în speranţa, că din întâmplare, poate vor găsi mormântul vreunei personalităţi.


Uşi închise la Institutul de Speologie

Un turist curios să meargă pe urmele lui Emil Racoviţă, cu siguranţă, va ajunge şi la Institutul de Speologie de pe strada Clincilor. Surpriză sau nu, dar nu va afla nimic despre istoria institutului sau despre activitatea savantului. Se va lovi doar de uşi închise, scări tocite de vreme şi pereţi cu infiltraţii de la apa de ploaie. Nu s-a gândit nimeni să menţioneze măcar că acesta este primul institut de speologie din lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter