Actualitate

Budismul, datat pentru prima oară de arheologi

Descoperirea, la locul nașterii lui Buddha din Nepal, a unor vestigii cu o structură până acum necunoscută a permis, pentru prima oară, datarea științifică a vieții sale și a emergenței budismului, în secolul al VI-lea î.e.n.

Săpăturile realizate sub templul Maya Devi de la Lumbini (vest) au scos la lumină vestigiile unei structuri de lemn, “care a putut fi datată științific din secolul al VI-lea î.e.n”, a anunțat luni arheologul Robin Coningham de la Universitatea britanică Durham, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Această “descoperire majoră” aduce “elemente noi într-o dezbatere foarte veche” cu privire la viața lui Buddha, a adăugat responsabilul într-o conferință de presă prin telefon, organizată de National Geographic Society, potrivit agenției de presă franceze.


Viața lui Buddha este cunoscută doar prin tradiție orală sau texte posterioare vieții sale, care îi datează nașterea în secolul al VI-lea sau al IV-lea î.e.n.

Până acum, cele mai vechi structuri budiste din Lumbini datau din secolul al III-lea î.e.n., din vremea împăratului Asoka, care a răspândit budismul din Afganistanul de azi până în Bangladesh.


“Continuitatea directă pe care o ilustrează vestigiile de la Lumbini reflectă dezvoltarea budismului, care a început ca un cult local, apoi s-a răspândit în lume”, afirmă cercetătorii.

Religia budistă numără circa 500 de milioane de adepți în întreaga lume.

Ultimele Stiri
abonare newsletter