Actualitate

Firmele de transport din Cluj avertizează: dacă creşte acciza la carburanţi, creştem preţurile

Operatorii de transport din Cluj anunţă majorări de preţuri dacă Guvernul va introduce acciza suplimentară de 7 eurocenţi la carburanţi.

Operatorii de transport din Cluj avertizează: dacă creşte acciza la carburanţi, creştem preţurile Operatorii de transport din Cluj avertizează: dacă creşte acciza la carburanţi, creştem preţurile

Administratorii companiilor spun că nu ar avea cum să suporte o creştere a costurilor, având în vedere că deja s-a ajuns la profituri foarte mici pe acest segment de afaceri. În aceste condiţii, scăderea numărului de clienţi va fi un risc asumat, potrivit operatorilor.

„Va trebui să cresc preţurile, cu toate că sunt deja sunt destul de mari, 1,60 pe km şi ar trebui să le cresc la 1,80 pe km, şi asta ar însemna automat o scădere a numărului de clienţi”, explică Ovidiu Maier, administrator Smart Relocation SRL, firmă care are ca principală activitate transportul de mobilier.


„Nu cred că vor fi zone în care să nu se simtă majorarea. Aproape 10% dintr-o lovitură e mult. Singurul segment în care nu se vor înregistra scăderi este cel al vânzărilor de combustibil. Sigur se va cumpăra la fel de mult! Va fi, în schimb o scădere a încasărilor, pentru că această majorare a preţului ne va determina şi pe noi să majorăm tarifele, iar nu toţi clienţii pot să suporte majorări”, explică Egyed Zoltan, director Quadrion Tour, operator transport persoane.

Falimentele nu sunt excluse pe termen lung

Concurenţa mare şi profitabilitatea redusă ar putea pune capac efectelor nefaste ale scumpirii carburanţilor.


„Nu cred că falimentele vor fi un efect direct, imediat  al majorării, dar în timp, având în vedere concurenţa severă din domeniul transportului şi scăderea profiturilor nete din ultimii ani, probabil că vor fi operatori, care, ajunşi deja la un rezultat net foarte mic vor fi nevoiţi să-şi închidă afacerile”, adaugă Egyed Zoltan.

Majorarea ar trece de 0,50 de bani pe litru

Scumpirea va fi mai mare de 7 eurocenţi pe litru, potrivit preşedintelui.


„Acciza nu va creşte sau costul nu va creşte numai cu 7 eurocenţi. La aceşti 7 eurocenţi se adaugă TVA de 24%, care face dintr-o dată 8,68 eurocenţi. Mai mult decât atât, Guvernul a stabilit să modifice modul de calcul al accizelor utilizând nu cursul de schimb de la 1 octombrie 2013, când era un curs mai bun - era 4,45 -, ci s-a dus cu un an înapoi, în 2012, contrar reglementărilor europene, şi utilizează o rată de schimb de 4,52 în loc de 4,45. Şi pentru ca lucrurile să fie rotunde bine, utilizează guvernul şi o inflaţie de 4,77 - tot pentru anul 2012, ceea ce duce la o creştere cu 53,44 bani pe litru la benzină şi 52,5 bani pe litru la motorină”, explica duminică Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că va returna Parlamentului proiectul bugetului de stat pe 2014 dacă nu se va renunţa la creşterea accizei la combustil, propusă de guvern.

abonare newsletter