Actualitate

Iarna şi-a intrat în drepturi în judeţul Cluj. Zăpadă de 10 centimetri în zonele montane

Primii fulgi de zăpadă şi-au făcut apariţia în localităţile din zona de munte a judeţului Cluj. Spre exemplu, la Băişoara stratul de zăpadă măsoară 10 centimetri. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de răcire accentuată, ninsori şi intensificări ale vântului pentru perioada 25 noiembrie, ora 02:00 - 28 noiembrie, ora 08:00.

sursa foto: adevarul.ro sursa foto: adevarul.ro

Zăpada a căzut în cantităţi considerabile în mai multe sate din judeţul Cluj, dar autorităţile locale spun că nu sunt probleme şi că sunt pregătite oricând să intervină dacă situaţia o cere.

„A nins la Băişoara, stratul de zăpadă măsoară 10 centimetri, nu sunt probleme semnalate, suntem pregătiţi să intervenim dacă vremea se va înrăutăţi. Deocamdată, situaţia este sub control, nu avem drumuri blocate sau persoane izolate”, a declarat Minodora Luca, primarul localităţii Băişoara.


Primarul din Beliş, Viorel Crainic, a declarat pentru Monitorul de Cluj că, în ciuda ninsorilor care au căzut noaptea trecută, nu vor exista probleme cu deszăpezirea zonei şi că autorităţile locale sunt pregătite pentru ninsorile care vor urma.

„Stratul de zăpadă măsoară 2-3 centimetri, iar în unele zone chiar 5 centimetri. Ca în fiecare an sunt convins că nu vor fi probleme”, a precizat Crainic.


Şi în comuna Râşca, în satele de munte, a nins în noaptea de duminică spre luni.

„A nins parţial şi la Râşca, în special la Râşca de Sus, Dealul Mare, deocamdată nu sunt probleme cu drumurile, sunt practicabile. Sperăm să nu ningă mult în acest an, dar suntem pregătiţi să intervenim”, a declarat primarul din Râşca, Ioan Morar.


Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Cluj au declarat pentru Monitorul de Cluj că până în acest moment nu a fost nevoie de intervenţia jandarmilor în zona de munte, neînregistrându-se nicio sesizare cu privire la acest aspect. Totuşi, jandarmii şi salvamontiştii le sugerează turiştilor să respecte câteva reguli pe timp de iarnă: echiparea autoturismelor cu lanţuri antiderapante, iar turiştii sunt sfătuiţi să plece pe munte doar cu echipament adecvat.

De asemenea, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj au declarat că, deocamdată, nu au fost făcute apeluri la 112 semnalând probleme din cauza căderilor de zăpadă şi că până în acest moment nu s-a intervenit în zona de munte.


Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a valorilor termice şi a precipitaţiilor ce se vor produce în intervalul 25 noiembrie - 8 decembrie, în fiecare regiune a ţării.

În Transilvania vemea se va răci între 25 şi 28 noiembrie, interval în care media temperaturilor diurne va scădea de la 5 la 0 grade, iar cea a minimelor nocturne de la 4 grade la - 7 grade, iar în estul regiunii sub - 10 grade. În intervalul 29 noiembrie-1 decembrie vremea se va încălzi, astfel încât se va ajunge la o medie termică diurnă de 3 grade şi una nocturnă, de -4...-3 grade. În a doua săptămână vremea va fi uşor mai rece decât normalul perioadei, cu temperaturi nocturne negative fara a coborî, în medie, sub -5 grade, şi temperaturi maxime ce se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade.


La începutul intervalului de prognoză va ninge pe arii relativ extinse. Cu începere din 1 decembrie, zilnic, la nivel local, vor fi precipitaţii slabe, predominant ninsori.

Ultimele Stiri
abonare newsletter