Actualitate

Un norvegian, noul campion mondial la șah în 2013

Norvegianul Magnus Carlsen este noul campion campion mondial de șah, după ce l-a detronat pe indianul Viswanathan Anand, în meciul pentru titlul suprem, care a avut loc în orașul indian Chennai.

Norvegianul a ajuns vineri la 6,5 puncte, față de cele 3,5 puncte ale lui Anand. Carlsen, numărul unul mondial, a obținut o remiză la capătul unei a zecea partide foarte disputate, obținând astfel jumătatea de punct necesară pentru a-și adjudeca titlul mondial în dauna lui Anand, care-l deținea din 2007.

Tânărul norvegian, care va împlini 23 de ani pe 30 noiembrie, ratează cu puțin titlul de cel mai tânăr campion mondial, record stabilit în 1985 de rusul Garry Kasparov, care i-a fost un timp antrenor.


Anand cedează astfel titlul pe care-l deținea din 2007, după o ultimă partidă înverșunată, care a durat 4 ore și 45 de minute.

Carlsen a devenit cel mai tânăr număr unu mondial, când avea 19 ani. Încă înainte ca soarta meciului pentru titlul suprem să fie cunoscută, el figura pe liste celor 100 de personalități ale anului 2013, întocmită de revista americană Time, relatează Agerpres.

Etichete: sah campion mondial
abonare newsletter