Actualitate

Amenajarea Cetăţuii pentru turişti rămâne în stand-by

Primăria Cluj-Napoca negociază de aproape un an pentru terenurile de pe Cetăţuie. Din planul pentru amenajarea acestui obiectiv turistic a fost realizată doar modernizarea scărilor de pe aleea principală.

Amenajarea Cetăţuii în scop turistic se face cu paşi foarte mărunţi, cauza principală fiind legată de proprietatea terenului. Deşi primarul Emil Boc anunţa la începutul anului, demararea lucrărilor de modernizare a aleilor principale şi a celor care încojoară Cetăţuia, Primăria Cluj-Napoca a modernizat, în această toamnă, doar scările de pe aleea principală care duce pe Cetăţuie. Aleile secundare, stâlpii de iluminat şi coşurile de gunoi distruse nu au fost incluse în planul de modernizare. În plus, la aproximativ o lună de la finalizarea lucrărilor, încă se văd “urmele” lăsate de muncitori: câte un morman de nisip plasat exact în mijlocul aleii sau câte o grămadă de bolovani la câţiva paşi mai departe. Nu au fost înlocuite nici coşurile de gunoi vechi din care a mai rămas doar capacul, o parte din stâlpii de iluminat sunt doar pe post de decor, fără becuri, iar porţile Cetăţuii sunt pline de grafitti, se desprind bucăţi din tencuială din pereţi şi sub ele au fost depozitate materiale de construcţii la care se adaugă gunoaiele aruncate de vizitatori.

Negocierile pentru teren durează de aproape un an

Lucrurile se mişcă atât de încet în cazul amenajării Cetăţuii din cauza problemelor legate de teren, după cum spun reprezentanţii autorităţilor locale. Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca a declarat că s-au putut face lucrări de modernizare doar pe bucata de teren care aparţine administraţiei locale, restul de teren fiind în proprietatea Unita Tourism Holding, BT Leasing şi Banca Transilvania.


“Am putut face lucrări doar pe partea de teren care ne aparţine. Încă nu am terminat negocierile cu proprietarii terenurilor, acum suntem în faza finală de negocieri cu ei. Ideea este ca proprietarii să ne cedeze terenul astfel încât noi să putem investi bani publici acolo. Noi am fi dorit să ne dea terenul încă de anul trecut, dar nu a fost posibil acest lucru”, a explicat Oana Buzatu.

Negocierile cu proprietarii terenului durează de aproape un an dacă am ţine cont de declaraţiile primarului de la începutul acestui an când spunea că Primăria urma să înceapă negocierile în iarna lui 2013.


Până la amenajarea completă a Cetăţuii, unul dintre obiectivele turistice importante ale oraşului, mai ales datorită panoramei, clujenii şi vizitatorii oraşului trebuie să se bucure doar de scările recent reparate şi să ignore aspectul dezolant al aleilor secundare, coşurilor de gunoi distruse şi stâlpilor de iluminat inutili.

Boc vrea teatru de vară pe Cetăţuie

În planurile Primăriei Cluj-Napoca pentru amenajarea Cetăţuii în scop turistic este inclus şi un teatru de vară, dar până atunci autorităţile locale trebuie să rezolve problema terenului asupra căruia administraţia locală nu are dreptul de folosinţă. Emil Boc anunţa încă din vara lui 2012 că intenţionează să facă un teatru de vară pe Cetăţuie.

abonare newsletter