Actualitate

Nokia îşi vinde divizia de telefoane mobile către Microsoft, pentru 5,4 miliarde de euro

Acţionarii grupului finlandez Nokia au aprobat vânzarea diviziei de telefoane mobile către Microsoft, tranzacţie de 5,44 miliarde euro, compania urmândă să se concentreze, în continuare, pe divizia de echipamente pentru reţele mobile şi pe servicii de navigaţie şi geolocaţie.

Peste 99% dintre acţionarii Nokia, reuniţi marţi la Helsinki, au votat pentru vânzarea diviziei care dezvoltă şi produce smartphone-urile Lumia şi telefoanele Asha, a anunţat compania finlandeză, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Divizia de telefoane mobile este pe pierdere de câţiva ani, după prăbuşirea vânzărilor în urma ascensiunii Apple, Samsung Electronics şi Google, companii care domină acum piaţa smartphone-urilor.


Telefoanele mobile au adus renume mondial grupului finlandez, iar vânzarea diviziei reprezintă cea mai importantă decizie strategică luată de Nokia în ultimii 20 de ani.

"Menţinerea strategiei existente ar fi rezultat în dificultăţi majore. Nu avem nicio îndoială că aceasta este decizia corectă", a declarat preşedintele Nokia, Risto Siilasmaa, la adunarea acţionarilor.


Acordul de vânzare cu Microsoft a fost semnat în luna septembrie, după ce Nokia şi-a pierdut relevanţa pe piaţa smartphone-urilor, în lipsa unui răspuns credibil la iPhone, lansat în 2007 de Apple.

Odată cel mai mare producător de smartphone-uri, cu o cotă de piaţă de peste 50%, Nokia are în prezent aproximativ 3% din piaţă şi a ieşit din top 5.


Acţiunile companiei finlandeze au crescut de aproape două ori după anunţarea înţelegerii cu Microsoft. Nokia are acum o capitalizare de piaţă de aproximativ 22 miliarde euro.

Directorul general al Nokia, Stephen Elop, va pleca la Microsoft odată cu transferul diviziei de telefoane mobile, şi va primi un bonus de 25 milioane de dolari în urma finalizării tranzacţiei.

abonare newsletter