Actualitate

Prima ediție a Festivalului-Concurs ”Taragotul de Aur” se pregătește de start

Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca şi Asociaţia Ansamblul Folcloric Mărţişorul organizează, între 21 – 23 noiembrie 2013, prima ediţie a Festivalului Naţional Concurs Taragotul de Aur - Dumitru Fărcaş .

Clujenii sunt invitați sâmbătă de la ora 18.00 la spectacolul de gală şi festivitatea de premiere a tinerilor participanți la această primă ediție a concursului.

Concursul se desfăşoară pe două secţiuni, solişti vocali şi solişti instrumentişti, cu vârsta între 16 şi 35 de ani și își propune să reunească tineri cunăscători ai folclorului tradițional românesc, soliști vocali și instrumentiști, din toate zonele țării care își doresc să păstreze și să promoveze muzica și cântul popular.


„Acest festival trebuie să prezinte cântece autentice. Cele mai importante două criterii fiind fiind costumul tradițional și cântul autentic”, au explicat organizatorii concursului.

Soliştii vocali vor interpreta două piese muzicale o doină şi un cântec de joc. Instrumentişti vor interpreta două piese muzicale cu acompaniament.


Dumitru Fărcaș a vorbit despre importanța folclorului și a acestui nou concurs pentru Cluj-Napoca. „Iubesc folclorul românesc, această avuţie naţională pe care ne-a lăsat-o în primul rând Dumnezeu și pe care bunii și străbunii noștri au păstrat-o cu sfinţenie și ne-au predat-o nouă, generaţiilor următoare, spre a o duce mai departe. Identitatea noastră ca naţiune este legată de acest folclor. Nu întâmplător spunea şi Arghezi că folclorul românesc este cel mai bogat folclor din lume. A spus-o şi Enescu şi atâția alţii care s-au înfruptat din acest minunat tezaur”, a declarat Dumitru Fărcaș.

Fărcaș a vorbit apoi despre adevăratul folclor și despre public, despre care consideră că poate fi educat. „Dacă nu-i dai publicului valoare, calitate, publicul primește și savurează ce-i dai. Aşa s-a ajuns şi la o anumită degradare a folclorului, din dorinţa de a cânta kitch-uri, confecţionează melodii, texte ieftine şi fără conținut. Liniile melodice sunt la fel confecţionate de ei. Ori adevarata artă, adevăratul folclor este ceea ce se păstrează şi îl găseşti nealterat în Maramureş, în Munţii Apuseni, în Moldova, acolo unde n-a pătruns această degredare”, a spus Fărcaș.


El a completat că există semne îmbucurătoare în ceea ce privește păstrarea tradiției. “Bucuria noastră este că tinerii noştri se adapă la cultură, vin la noi la repetiții și renunţă la multe ispite care ar putea să fie în lume. Clujul se mândreşte cu activitatea lor, de Sărbători, de Crăciun, de Ziua Naţională sau cu alte ocazii. Din an în an vin tot mai mulţi tineri şi se înscriu la aceste formații pe care la avem la această Casă de Cultură. Acesta este scopul şi bucuria noastră”.

Marele premiu şi trofeul festivalului este în valoare de 1500 lei. Apoi vor câte două premii I (1200 lei), II (800 lei) și III (500 lei), pentru fiecare dintre categoriile - soliști vocali și solişti instrumentişti.

Ultimele Stiri
abonare newsletter