Actualitate

Fosta contabilă a ADR Nord-Vest, condamnată de Curtea de Apel Cluj la 8 ani de închisoare

Curtea de Apel Cluj a decis luni să o condamne la 8 ani de închisoare pe fosta contabilă a Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cosmina Druță, pentru o fraudă de 2,7 milioane de euro comisă la instituția unde lucra.

Curtea de Apel a adăugat încă două infracțiuni de spălare de bani în sarcina inculpatei, dar pedeapsa cu închisoarea a rămas la cei 8 ani pe care îi stabilise și Tribunalul Cluj, pe 2 iulie.

Soțul fostei contabile, Vasile Naica, a fost condamnat, în același dosar, la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce Tribunalul Cluj stabilise un an și jumătate.


Pe 26 octombrie 2012, procurorii Direcției Naționale Anticorupție — Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Cosmina Druță, contabil la ADR Nord-Vest și la SC Institutul Regional pentru Cercetare, Educație și Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat și administrator la SC Vangher SRL, pentru fraudă de peste 2,7 milioane de euro. În sarcina acesteia s-au reținut infracțiunile de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (163 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (170 acte materiale), fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (436 acte materiale), uz de fals, în formă continuată (436 acte materiale) și spălare de bani, în formă continuată.

În același dosar, a mai fost deferit justiției soțul contabilei, Vasile Naica în calitate de administrator legal al SC Vangher SRL sau în nume personal, prin participarea la semnarea contractelor de vânzare — cumpărare , precum și SC Vangher SRL, persoană juridică română, pentru spălare de bani, în formă continuată.


Părțile vătămate ADR Nord-Vest și SC IRCETT SA s-au constituit părți civile în cauză, fără a preciza sumele exacte pe care le solicită.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpata Cosmina Druță a restituit din contul SC Vangher SRL în contul părții civile ADR Nord-Vest suma de peste 260.000 de lei, iar în contul părții civile SC IRCETT SA suma totală de aproximativ 415.000 de lei.


În vederea recuperării sumei totale reținute ca prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile aparținând inculpaților Druță, Naica și SC Vangher SRL — conturi bancare, un autoturism de lux, 37 de terenuri și apartamente și 232 de bijuterii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter