Actualitate

FOTO-VIDEO: Premieră la Cluj: Prima intervenţie chirurgicală toracică cu echipament laser

Chirurgii clujeni din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj au efectuat, luni, în premieră la Cluj-Napoca, extirparea unor tumori multiple folosind echipamente laser.

Operaţia, care a durat mai bine de două ore, a fost efectuată la o pacientă de 56 de ani din Deva care suferea de metastaze multiple pulmonare. Potrivit chirurgilor clujeni, prin această operaţie viaţa femeii a fost prelungită cu cel puţin un an de zile.

Potrivit medicului Dan Nicolau, şeful secţiei chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj, acest gen de operaţii au mai fost făcute la Timişoara, Bucureşti şi Iaşi, pentru Cluj-Napoca fiind o premieră.


„Astăzi am efectuat prima intervenţie chirurgicală în Cluj folosind echipamente laser pentru metastaze multiple pulmonare. Nu este premieră românească fiindcă demonstrativ s-au mai efectuat aceste intervenţii la Timişoara, Bucureşti, probabil şi Iaşi, dar singura secţie care are în dotare acest echipament iar tehnica va deveni curentă şi permanentă se află la noi. Achiziţia acestui echipament are meritul Consiliului Judeţean Cluj care ne-a susţinut financiar în achiziţia acestui aparat. Pacienta are 56 de ani, este din Deva, i-am extirpat două metastaze din plămânul drept. Operaţia a durat două ore, a ieşit din operaţie, este într-o stare foarte bună. Cu un an înainte a mai avut o intervenţie chirurgicală tot pentru două metastaze pulmonare. Sistemul laser îţi permite să extirpi toate tumorile pe care le întâlneşti şi le simţi la deget chiar dacă nu au putut fi obiectivizate prin metodele de investigaţie. Are un caracter de radicalitate pe zona de metastază. Supravieţuirea se prelungeşte cu 12 luni faţă de metodele clasice. În principal, în 2-3 zile pacienta va pleca de la noi”, a declarat Dan Nicolau, şeful secţiei chirurgie toracică din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj.

O şansă la viaţă

„Pentru pacienţi este o şansă, este o revoluţie, bolnavul cu metastaze multiple era îndrumat spre chimioterapie, acuma îi oferi şansa dacă acceptă să-i extirpi metastazele pulmonare. O medie de un an de zile să prelungeşti viaţa unei persoane înseamnă mult. Pacienta poate fi supusă unei noi intervenţii prin această metodă după 4-5 săptămâni de refacere. Dacă nu am fi intervenit aceste metastaze ar fi crescut şi s-ar fi întâmplat nedoritul eveniment.  Oferă o tehnică chirurgicală prin care pacientul se recuperează mai rapid decât prin metodele clasice, are o utilitate multiplă”, a mai declarat Nicolau.


Otilia Tirea, pacienta operată luni a declarat după intervenţia chirurgicală că se simte relativ bine. „Nu pot să spun că sunt foarte bine, ca după o operaţie. Mă doare locul, am mai fost operată şi în urmă cu un an”, a precizat Tirea.

25.000 de euro costul aparatului

Aparatul laser a fost achiziţionat din fondurile Consiliului Judeţean Cluj.


„Fondurile au fost cuprinse în bugetul anului 2013 şi din discuţile avute cu managerul spitalului a fost necesar să dotăm cu acestă aparatură. Ceea ce vrem în perioada următoare şi în 2014 este să facem asemenea dotări cu asemenea aparaturi astfel încât serviciile pe care spitalele noastre le vor da pacienţilor să fie de cea mai înaltă clasă. Aparatura a costat 25.000 de euro, important nu este preţul ci calitatea aparatului şi unicitatea lui pentru acest spital. Aparatul a fost adus din Germania. Dotarea spitalelor noastre va continua cu acest gen de aparatură”, a precizat Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj.

Managerului Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj, Vasile Mureşan, a declarat, la rândul său, că în 2013 spitalul a primit fonduri de 200.000 de euro de la Consiliul Judeţean Cluj.


„Am primit aproape 200.000 de euro pentru infrastructură din parte Consiliului Judeţean Cluj. Sunt nevoi mari. 70% dintre pacienţii cu cancer pulmonar se prezintă cu metastaze multiple în ultimă fază”, a declarat Vasile Mureşan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj”.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter