Actualitate

“Arhitectul” Leontiuc, condamnat la 19 ani de ÎNCHISOARE

Omul de afaceri Marius Leontiuc, care a țepuit cu peste 1 milion de euro 120 de clujeni, a fost condamnat, vineri, la 19 ani de închisoare, de Curtea de Apel Cluj, sentinţa instanţei nefiind însă definitivă

În acelaşi dosar în care Marius Leontiuc a fost judecat pentru înşelăciune au mai fost condamnaţi colaboratorii lui Leontiuc, Nicoleta Bârla, la 16 ani de închisoare, şi Mariana Chifor, la 13 ani închisoare, potrivit Mediafax.

Sentinţa Curţii de Apel Cluj nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs, care va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.


Patronul unei firme din Timişoara, Marius Leontiuc, acuzat de o fraudă de peste un milion de euro, a fost condamnat, în mai 2011, de Curtea de Apel Cluj, la zece ani de închisoare cu executare, pentru înşelăciune şi falsuri.

Atunci, Curtea de Apel Cluj a pronunţat sentinţa în procesul în care Marius Leontiuc a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Cluj, alături de două reprezentante ale unei agenţii imobiliare, Paula Nicoleta Bîrla şi Mariana Sanda Chifor, pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune în convenţii, prin calităţi mincinoase şi mijloace frauduloase, cu consecinţe deosebit de grave, fals material în înscrisuri oficiale şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, falsificare de instrumente oficiale şi folosirea lor, precum şi participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual, toate în formă continuată.


Instanţa a dispus condamnarea lui Leontiuc la zece ani de închisoare cu executare. De asemenea, Paula Nicoleta Bîrla a fost condamnată la patru ani de închisoare cu suspendare cu o perioadă de încercare de şase ani, iar Mariana Sanda Chifor la trei ani şi patru luni de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de cinci ani şi patru luni.

Curtea de Apel Cluj i-a achitat atunci pe cei trei pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.


Sentinţa nu era definitivă, fiind atacată cu recurs atât de Leontiuc, cât şi de către procurori.

La sfârşitul lunii februarie, instanţa supremă a casat sentinţa şi a trimis dosarul spre rejudecare Curţii de Apel Cluj.


Cum îi prostea Leontiuc pe clujeni?

Încă din 2004, Leontiuc a scos la vânzare apartamente într-o construcţie de pe strada Pasteur nr. 10-12, clădire care însă nu s-a mai construit. De fapt, construcţia nici măcar nu a început. Mai exact, Leontiuc solicita 10-30% din preţul unui apartament, adică sume care porneau de la câteva mii de euro şi ajungeau la câteva zeci de mii de euro, urmând că blocul să fie terminat în 2007-2008.

Peste 120 de persoane au plătit avansul pentru locuinţe, fiind atrase de preţurile bune raportate la zona premium în care trebuia să fie amplasat respectivul bloc. Proiectul, desenat chiar de Leontiuc, nu a fost însă avizat de municipalitatea clujeană, în ciuda numeroaselor încercări. Mai mult, proiectul a suferit mai multe modificări, în ultima fază nemaifiind vorba de un bloc de locuinţe, ci de o casă de rugăciuni. Paguba produsă de Leontiuc se ridică la peste 1 milion de euro. Pastorul Leontiuc a fost arestat în vara lui 2008, după ce procurorii DNA s-au sesizat cu privire la faptul că ansamblul imobiliar pentru care acesta cerea avansuri şi încheia contracte nu există.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter