Actualitate

Adio țigări și alcool aduse din țările non-UE!

Noi restricţii la frontieră privind cantităţile de tutun, alcool și alimente ce pot fi aduse din afara UE au intrat astăzi în vigoare.

Sursa foto: adevarul.ro Sursa foto: adevarul.ro

Astfel, o persoană poate introduce în ţară, din afara UE, ţigări, alcool sau alimente o singură dată pe săptămână, potrivit unui ordin al preşedintelui ANAF şi care prevede că pot fi aduse două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei sau un kilogram de zahăr, scrie Mediafax.

La frontierele externe ale comunităţii europene (Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) se vor aplica instrucţiuni speciale de control vamal asupra mai multor bunuri introduse de către călători pe teritoriul României, în bagajele personale, pe lista de 22 de produse aflându-se produse din tutun, băuturi alcoolice, carburant, flori şi plante de ornament, ulei de floarea soarelui, zahăr rafinat, făină, tărâţe, fructe şi legume proaspete.


Astfel, începând de vineri o persoană poate introduce, o singură dată la şapte zile, cel mult două pachete de ţigări, un litru de alcool, un litru de ulei, un kilogram de zahăr şi 15 kilograme de făină.

Potrivit inspectorului vamal Daniela Dragomir de la Biroul Vamal Porţile de Fier I, de la graniţa cu Serbia, călătorii trebuie să declare în scris bunurile conţinute în bagajele personale la intrarea în ţară prin completarea "Declaraţiei de bunuri fără caracter comercial".


Potrivit autorităţilor vamale, măsurile restrictive au fost elaborate de Direcţia Generală a Vămilor şi aprobate de preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ca urmare a constatărilor făcute cu privire la mărfurile introduse în ţară de călători, în luna septembrie, care prin valorificarea lor pe piaţa neagră conduc la evaziune fiscală şi, indirect, la afectarea producţiei interne de astfel de mărfuri.

abonare newsletter