Actualitate

Elev de 12 ani, olimpic la pian, SOMAT să plătească impozit pentru venitul obţinut la primul concert

Călin Calfa în vârstă de 12 ani, elev în clasa a VI-a la Colegiul de Artă "Octav Băncilă" din Iaşi, a primit acasă, în urmă cu câteva zile, o somaţie de la ANAF, prin care este înştiinţat că trebuie să achite un impozit în valoare de 13 de lei, în urma concertului său de debut, susţinut anul trecut, pe scena Filarmonicii din Iaşi.

Pentru acest concert, elevul a încasat 400 de lei.

Copilul este olimpic naţional la pian, iar în şcoala unde învaţă este cunoscut sub numele de "Micul Mozart".


Un elev olimpic la pian, în vârstă de 12 ani, din Iaşi, a fost somat de ANAF să plătească 13 lei impozit, pentru venitul obţinut în urma concertului său de debut, mama copilului afirmând că nu suma este problema, ci atitudinea statului, care nu încurajează performanţa.

Geanina Albu, mama copilului, susţine că va plăti suma de 13 lei către ANAF, însă consideră atitudinea statului drept "penibilă".


"Cum susţine statul performanţa unui copil de 12 ani? Nu contează valoarea impozitului, este o sumă mică, evident că o vom achita, dar nu mi se pare corect. Copilul s-a speriat, m-a întrebat ce a făcut rău şi ce înseamnă impozit. Mai avea puţin şi plângea", a spus Geanina Albu.

Potrivit acesteia, copilul primeşte o bursă lunară de merit, în valoare de 28 de lei, însă aceşti bani nu au fost viraţi în ultimele două luni.


Femeia a declarat că vara trecută, Călin Calfa a susţinut un concert la Viena, ea precizând că efortul familiei pentru participarea la acest eveniment a fost imens.

Geanina Albu a mai spus că statul ar trebui să facă mai mult pentru copiii talentaţi.


La rândul său, directorul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi, Ioan Grigoriu, a declarat, miercuri, că venitul obţinut de copil se supune impozitării şi că nici el, nici părinţii acestuia, nu au venit la Finanţe, pentru a depune o declaraţie în acest sens.

"Eu nu judec statul, eu aplic legea. Dacă trebuie să plătească, asta e, trebuie să plăteasă", a afirmat directorul DRFP Iaşi, Ioan Grigoriu.

Etichete: concert somaj
Ultimele Stiri
abonare newsletter