Actualitate

Ministerul Culturii e „total absent” din viața culturală

Fostul consilier în Ministerul Culturii Ileana Crăciun a declarat, miercuri, la Târgu Mureş, că Ministerul Culturii este „total absent” în viaţa muzeelor, care, deşi „gâfâie”, se străduiesc să îşi îmbogăţească patrimoniul şi să îl valorifice.

Ileana Crăciun a calificat, în deschiderea Conferinţei naţionale „Realizări şi perspective în domeniul pedagogiei muzeale în muzeele cu specific de ştiinţe ale naturii din România”, care se desfăşoară la Târgu Mureş, drept „regretabilă” lipsa reprezentanţilor Ministerului Culturii de la această reuniune.

„Este regretabil că nici de această dată - sau şi de această dată - există un mare absent: Ministerul Culturii. Ministerul Culturii nu este prezent, eu nu pot să vorbesc în numele său, că nu mai sunt sub oblăduirea sa. Toată viaţa am fost sub oblăduirea meseriei mele, a catedrei, la facultate şi a muzeologiei, pe care le-am slujit şi m-am străduit să le slujesc cu credinţă - studenţii şi muzeografii, muzeele au fost grădina mea de flori şi am încercat să le dau fiecăruia atâta, cât şi cum se cuvenea. Regret. Ce pot să spun? Să vă mint ce face Ministerul Culturii, care nu este?”, a spus Ileana Crăciun.


Potrivit acesteia, „norocul” este că la conducerile muzeelor se găsesc „oameni de suflet”.

„Aceasta este salvarea, că muzeele, săracele, gâfâie. Gâfâie, dar se străduiesc să-şi îmbogăţească patrimoniul, să-l valorifice şi să constituie baza culturii române”, a spus Crăciun.


Ce se întâmplă cu muzeele de la Cluj?

În Cluj, din cele cinci muzee principale din municipiu, două sunt închise, unul se degradează pe zi ce trece, iar unul este revendicat de vechii proprietari.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este închis din anul 2009 când au început lucrările de reparaţii, iar şanse să se deschidă prea curând nu sunt. În acest moment, lucrările sunt oprite din cauza lipsei banilor, iar reluarea lor depinde doar de mila Ministerului Culturii. Este nevoie de un milion de euro pentru reparaţii şi de 12 luni pentru executarea lucrărilor.


Muzeul de Artă care funcţionează în Palatul Banffy este deschis, are expoziţii permanente, însă starea de degradare a clădirii este evidentă: de pe pereţii exteriori cad bucăţi de tencuială, la fel şi de pe pereţii din curte. În urmă cu câteva luni, conducerea muzeului preciza că nu pot fi realizate ample lucrări de reabilitare a clădirii din cauza că revendicărilor clădirii de către moştenitori. Consiliul Judeţean are pregătit, încă din 2007, un proiect de reabilitare a clădirii, în valoare de 10 milioane euro.

Muzeul Farmaciei este o altă victimă a revendicărilor şi riscă să rămână fără sediu din acest motiv după ce ani la rând moştenitorii Casei Hintz unde funcţionează muzeul s-au judecat cu statul.


Un alt muzeu care nu mai poate fi vizitat de public este Muzeul de Speologie, unic în România şi al doilea din Europa de Est.

abonare newsletter