Actualitate

Se desfiinţează direcţiile de sănătate publică. Cea din Cluj rămâne. VEZI care este motivul

Un proiect de hotărâre de guvern aflat în dezbatere publică până în 1 decembrie prevede desfiinţarea tuturor direcţiilor de sănătate publică (DSP) din ţară, înlocuirea lor cu oficii judeţene de sănătate publică (OSP) care vor avea mai puţini angajaţi.

Cele 42 de  OSP-uri din toată ţara ar urma să fie subordonate unor autorităţi teritoriale de sănătate publică (ATSP) care vor funcţiona în centrele universitare din ţară: Bucureşti, Cluj, Timiş, Iaşi, Mureş, Dolj, Prahova şi Constanţa.

Autoritatea Teritorială de Sănătate Publică Cluj va avea în structură oficiile judeţene de sănătate publică Cluj, Bihor, Satu-Mare, Maramureş, Bistriţa -Năsăud şi Sălaj.


Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, aceste măsuri sunt necesare pentru o administrare mai eficientă şi o debirocratizare a sistemului sanitar. “ATSP-urile sunt servicii deconcentrate la nivel tertorial, cu personallitate juridică, aflate în subordinea Ministerului Sănătății. În subordinea Autorităţilor Teritoriale de Sănătate Publică funcţionează 42 de oficii judeţene de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti, unităţi fără personalitate juridică. Principalele domenii de activitate ale Autorităţilor Teritoriale de Sănătate Publică sunt sănătatea publică şi inspecţia sanitară de stat”, se arată în proiect.

Numărul maxim de angajaţi ai ATSP şi OSP va fi de maxim 2.880, iar repartizarea se va face în funcţie de anumite criterii precum numărul populaţiei din judeţ, al spitalelor, unităţilor de învăţământ, etc.


Patrimoniul DSP-urilor va fi preluat de ATSP în termen de 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de guvern.

Anunţul desfiinţării DSP-urilor a fost făcut de Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii încă din luna martie a acestui an când a precizat că astfel vor fi făcute economii la buget.  

Ultimele Stiri
abonare newsletter