Actualitate

Germania a devenit prima țară europeană care a legalizat al treilea gen

Germania a devenit vineri prima țară europeană care autorizează ca bebelușii născuți fără o identitate sexuală clară, ca băiat sau fată, să fie înregistrați fără o specificare a genului, relatează France Presse.

Astfel, părinții vor putea să lase necompletată rubrica referitoare la identitatea sexuală a copilului în certificatul de naștere, iar termenul 'sex nedeterminat' urmează să își facă apariția în registrele stării civile. "Este pentru prima dată când legea recunoaște că există oameni care nu sunt nici bărbat, nici femeie, sau de ambele sexe — oameni care nu se încadrează în categoriile legale tradiționale", a explicat pentru AFP Konstanze Plett, profesor de drept la Universitatea din Bremen (nord-vest).

Măsura este menită să atenueze presiunea exercitată asupra părinților, puși în situația de a decide de urgență intervenții chirurgicale controversate, pentru a atribui un sex nou-născutului, atunci când acesta prezintă o ambiguitate sexuală constitutivă.


Pașapoartele germane în care se aplică "M" pentru masculin sau "F" pentru feminin vor conține în curând și "X" în rubrica rezervată determinării sexuale a individului, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din Germania.

Potrivit expertei Konstanze Plett, specialistă în drepturile persoanelor intersexuale, aceste noi reglementări se vor aplica și altor documente oficiale.


Chiar dacă legea a intrat efectiv în vigoare la 1 noiembrie, ea nu răspunde la unele întrebări despre ceea ce înseamnă să trăiești fără o identitate sexuală stabilită în mod legal. Parlamentul trebuie acum să clarifice care vor fi consecințele acestei schimbări în materie de căsătorie și uniune civilă. În Germania, căsătoria poate fi doar între un bărbat și o femeie, în timp ce contractul de uniune civilă ('Lebenspartnerschaft') este destinat exclusiv persoanelor de același sex.

Legea este destinată părinților de nou-născuți și "nu poate rezolva toate problemele complexe legate de persoanele intersexuale", a explicat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.

Etichete: germania
Ultimele Stiri
abonare newsletter