monitorulcj.ro Menu

Actualitate

Lucia Varga i-a pus gând rău lui Traian Mariș. Vezi ce vrea să facă Ministrul Pădurii!

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, a declarat, vineri, la Cluj-Napoca că este anormală reangajarea lui Traian Mariș la Direcția Silvică Cluj, neavând pârghiile necesare în acest moment pentru a-l elimina din sistem.

Totodată, Varga a mai precizat că dată cu intrarea în vigoare a noului cod silvic se vor implementa autorizaţii de practică, iar cei care au permis tăierea pădurilor nu vor beneficia de această autorizaţie.

„Eu sper să terminăm până în decembrie de aprobat codul silvic şi din ianuarie încolo să putem  avea deja aprobată toată legislaţia pentru introducerea autorizaţiilor de practică. Cei care au permis cu bună ştiinţă tăierea pădurilor nu vor mai beneficia de această autorizaţie de practică. Domnul Mariş este un astfel de caz, se află într-o astfel de situaţie, personal, voi verifica situaţia dumnealui, pentru că într-adevăr este o situaţie anormală, o situaţie în care o persoană condamnată să se întoarcă înapoi  în domeniul silvic. Până acuma nu am avut pârghiile legale de a curăţa sistemul, de aceea am făcut această reglementare şi am creat pârghiile legale ca cei vinovaţi să plece din sistem. Cine nu iubeşte pădurea şi n-o respectă trebuie să părăsească domeniul. Când vom va aceste autorizaţii de practică vom impune un criteriu şi referitor la activitatea pe care a avut-o anterior persoana respectivă. Dacă în urma controalelor constatăm şi avem dovezi că pădurarii au permis tăierea pădurilor şi a arborilor putem lua măsura administrativă de a suspenda şi de a numai intra în pădure”, a declarat Lucia Varga.

„Sunt mulți angajați care trebuie să plece din sistem penru că încalcă legea, pe de altă parte sunt cei care respectă legea și trăiesc din opt milioane. Nu putem să îi eliminăm din sistem peste noapte. Dar trebuie să îi protejăm pe cei care respectă legea, o bună protecția este autorizația de practică. Iar cei care luptă pentru pădure să fie recompensați. Cei care sunt în cârdășie cu hoții vor fi eliminați din sistem. Mai mult de 50% din personalul silvic este ori de rea credință ori incompetent”, a mai declarat Varga.

Controale mai intense

Ministrul Pădurilor a declarat că în perioada următoare controalele se vor intensifica.

„E o luptă foarte grea pe care o ducem cu sistemul şi este o luptă pe care o ducem de ani de zile acest fenomen, furtul de lemn, este atât de generalizat la nivelul întregii ţări încât va trebui o perioadă lungă de timp până să curăţăm sistemul. Dar trebuie să începem de undeva. Am început de undeva şi mă bucur că am început şi de la Cluj. Pe de-o parte se opresc, după aceea încep din nou şi-şi reiau vechile obiceiuri. Vom da competenţe şi poliţiei, vom face controale şi cu jandarmeria, şi cu inspectoratele silvice, astfel încât să diminuăm furtul de masă lemnoasă. Vom face aceste controale de genul făcut la Argeş, controale făcute împreună cu procuratura şi poliţia pentru că s-a dovedit a fi eficiente. Însă, din păcate nu avem de pe o zi pe alta ordine în sistem. Trebuie să începem de undeva, bătălia e ecrem de grea şi extrem de dură, cei care au beneficat de pe urma furtului de lemn strigă cel mai tare acum împotriva actualulului cod silvic”, a mai adăugat Varga.

Dă vina pe politicieni

Cu referire la cazul de la Argeş, Varga a declarat că ce s-a întâmplat acolo a fost cu ajutorul politicienilor. „Multe din faptele referitoare la furturile de lemn din pădure cred că s-au făcut cu susţineres politicului. Pentru că îmi este imposibil să cred 6000 de camioane au trecut prin Argeş şi nu le-a văzut nimeni, însă semnalul pe care trebuie să-l dăm noi ca şi clasă politică este acela de voinţă politică pentru a se face curăţenie în pădurile din România. Avem un act normativ cu prevederi europene în Parlament, îi aştept pe colegii mei deputaţi şi senatori să vină alături de mine şi de Guvern şi să aprobăm acest act normativ în folosul pădurilor din România”, a conchis Varga.

Condamnat pentru luare de mită

Fostul director al Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, condamnat la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare pentru că ar fi luat mită de la pădurarii din subordine, a revenit în sistem, ca inginer la Ocolul Silvic Gilău, într-o funcţie de execuţie. Directorul Direcţiei Silvice Cluj, Dorel Oros, a declarat că Traian Mariş a trebuit să fie reîncadrat pentru că sentinţa primită nu i-a interzis şi dreptul la muncă.

"Traian Mariş a avut o sentinţă de condamnare la trei ani şi zece luni de închisoare cu suspendare care nu interzicea dreptul la muncă, conform Codului Muncii şi contractului colectiv de muncă. Contractul său de muncă a fost doar suspendat, nu a fost încetat, astfel că a revenit pe o funcţie care corespunde dispozitivului sentinţei. Nu este o funcţie de conducere, nu este una în care să aibă gestiune, ci una de execuţie, de inginer silvic la Ocolul Silvic Gilău, unde a fost şef înainte de a fi numit director al Direcţiei Silvice Cluj. Sentinţa în cazul său nu este definitivă, am înţeles că s-a făcut recurs de către DNA şi aşteptăm sentinţa definitivă şi vom vedea dacă vor avea loc anumite modificări", a spus Oros.

El a adăugat că Traian Mariş se va ocupa, la Ocolul Silvic Gilău, de "cultura şi regenerarea pădurilor".