Actualitate

Bogdan Roşca (Radio Cluj): „Lansăm grila nouă de programe și întărim mesajul regional”

Bogdan Roşca, managerul interimar al Radio Cluj, este un jurnalist de radio cu 18 ani de experienţă în domeniu, însă la fel de pasionat şi implicat în munca pe care o face.

Bogdan Roşca a acceptat să ne împărtăşească câteva detalii din spatele culiselor evenimentului pe care Radio Cluj îl pregăteşte cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public dar şi depre planurile sale profesionale pentru viitorul apropiat.

Monitorul de Cluj: – Ştim că pe 1 noiembrie Radio România împlineşte 85 de ani de la înfiinţare. Vorbiţi-ne puţin despre cum a luat naştere acest proiect.


Bogdan Roşca: – Pe data de 1 noiembrie se împlinesc 85 de ani de la înfiinţarea radioului public românesc. Este un moment de sărbătoare pentru toată lumea care lucrează în această instituţie, una dintre cele mai prestigioase instituţii de presă din România. Aşa cum probabil ştiţi, radioul naţional a fost înfiinţat prin decretul regal numărul 245 prin care s-a aprobat statutul şi prospectul de emisiune a Societăţii de difuziune radiotelefonică din România, un decret semnat de Regele Ferdinand la 28 octombrie 1926.

– Ce înseamnă Radio România de-a lungul timpului?


– Dacă e să vorbim despre ce înseamnă Radio România, trebuie să spunem că de-a lungul celor 85 de ani, Radio România a fost întotdeauna aproape de tot ce s-a întâmplat în istoria ţării noastre. Am fost mereu verticali, mereu echidistanţi, indiferent de ceea ce s-a întâmplat în mediul politic în contextul în care din 1926 încoace au fost războaie mondiale, au fost evenimente foarte grave care au marcat istoria noastră naţională.

– Ce înseamnă Radio România în acest moment?


– Dacă e să vorbim despre ce înseamnă acum Radio România, vorbim despre o perioadă de modernizare, de adaptare, o perioadă în care inovăm, în care vrem să fim performanţi dar totodată să nu renunţăm la ceea ce suntem noi în peisajul mediatic: la credibilitate, echidistanţă, verticalitate, seriozitate, calitate şi profesionalism. Vom rămâne în continuare fideli opiniei publice, livrăm în continuare informaţii de calitate, ne ocupăm cu seriozitate de evenimentele sociale, politice dar şi de cultură şi educaţie, prin programe atractive. Pentru noi respectul pentru adevăr rămâne un lucru fundamental, acum suntem într-un moment – dacă e să ne uităm ce înseamnă pentru români radioul public şi Radio Cluj de această dată – în care ne adaptăm, ne uităm în permanenţă la ce se întâmplă în peisajul media modern. Modenizăm structuri organizaţionale, modernizăm fluxuri editoriale şi de producţie, îmbunătăţim formatul muzical. Asta se întâmplă dacă e să vorbim despre Radio România „85”.

– Cum marchează Radio Cluj împlinirea a 85 de ani de la înfiinţarea radioului public naţional?


– Noi dorim să marcăm acest eveniment şi, cu această ocazie adresăm prin intermediul dumneavoastră, o invitaţie tuturor clujenilor care vor să vină pe 2 noiembrie, când vom realiza un moment mai special, la noi în redacţie să vadă ce facem aici şi să întâlnească o parte dintre realizatori. Seara, de la ora 19, propunem un spectacol folcloric într-o variantă inedită cu copiii din Clubul Vedetelor - copii care interpretează muzică populară - care se întâlnesc pe scena de la Radio Cluj cu nişte nume consacrate ale acestui gen muzical. Totul este oferit cu mare drag pentru ascultătorii noştrii.

Vom sărbătorii pe 2 noiembrie, deşi ziua radioului public este pe 1 noiembrie, pentru că în Transilvania, în prima zi a lunii noiembrie se serbează Ziua Morţilor, un eveniment important pentru noi şi probabil mulţi clujeni vor dori să meargă în cimitire.


– În prezent sunteţi manager interimar la Radio Cluj. Când va avea loc concursul pentru postul pe care îl ocupaţi acum?

– Concursul pentru funcţia de manager se va derula pe parcursul lunii noiembrie şi va cuprinde mai multe etape.

– Care credeţi că sunt atu-urile dumneavoastră comparativ cu ceilalţi candidaţi?

– Nu ştiu care sunt atu-urile celorlalţi candidaţi ca să pot să fac o comparaţie între mine şi ei. În ceea ce mă priveşte pot să spun cine sunt eu. Sunt un jurnalist de radio, crescut şi format în această instituţie, este practic a doua mea viaţa. Sunt aici din 1995, azi e 2013, am trecut prin toate fazele editoriale prin care poate trece un jurnalist de radio, de la reporter colaborator pe teren, la reporter angajat pe teren, om de actualităţi, am stat 7 ani în camera ştirilor, am îndeplinit toate rolurile editoriale posibile, din 2008 coordonez redacţia în limba română având atribuţii specifice unui manager pe latura editorială. Acesta sunt eu!

S-ar putea ca ceilalţi candidaţi să fie mult mai buni ca mine, să fie foarte buni ca mine, este un concurs pe care îl abordez cu toată seriozitatea. Faptul că acum sunt întro poziţie interimară, m-am străduit şi mă străduiesc să asigur o continuitate în tot ceea ce înseamnă activităţile curente ale acestei instituţii şi să depăşim provocările zilnice pe care le avem în faţă, cu mare respect pentru banul public şi în primul rând pentru ascultători.

– Ce vă propuneţi să realizaţi pentru Radio Cluj din această funcţie? Cum îl vedeţi peste doi ani?

– Deocamdată nu pot să îmi propun lucruri foarte mari. Mă ocup de activităţile curente. Dacă ar fi să vorbesc despre viziune mea pentru acest post de radio, ar trebui să spun că noi suntem una dintre cele mai puternice instituţii de presă din Transilvania, atât din punct de vedere logistic cât şi din punct de vedere al factorului uman. Ne lipseşte însă o elasticitate, o adaptabilitate la cerinţele pieţei actuale, la felul în care livrăm infomaţia către ascultătorii noştrii, trebuie să ne mai modernizăm puţin. Asta am început-o prin introducerea noii grile de programe, acum pe 1 noiembrie, o continuăm pentru că e un proces, o muncă de zi cu zi pe care noi o facem cu foarte mult devotament, cel puţin aşa îmi place să cred. Unde vom fi pe mai departe, trebuie să ne batem cu celelalte staţii, cunosc foarte mulţi colegi din audiovizualul local şi regional, am lucrat mai bine de şapte ani şi în televiziune, dar trebuie să ne luptăm cu ei şi nu va fi o luptă uşoară dar nu vom renunţa.

– Considerati că vârsta dumneavoastră constituie un avantaj pentru instituţia pe care o conduceţi?

– Am 39 de ani, nu este chiar o vârstă foarte tânără dar nu este nici o vârstă la care să nu mai ai energie să faci lucruri. Cred că acesta e un moment maxim de capacitate profesională şi intelectuală, nu cred că lucrurile trebuie judecate din prisma vârstei cât a experienţei. E o vârstă potrivită în care să te implici în proiecte personale alături de colegi, alături ce celelalte studiouri regionale din corporaţia noastră şi sunt dispus să fac asta fără niciun regret.

– La ce ar trebui să ne asteptam în următoarea perioadă de la Radio Cluj, ce veţi aduce nou?

– Pe 1 noiembrie, cum spuneam mai devreme, lansăm grila nouă de programe care aduce şi întăreşte mesajul nostru regional. E un mesaj la care ţinem atât ca şi corporaţie dar şi ca studio. Avem oameni peste tot, va fi un pol de informaţie regională din toate domeniile, de la informaţiile pentru cei mai tineri până la informaţiile culturale, totul se va strânge aici. De asemenea, ce vom mai aduce nou va fi o prezenţă mult mai suplă, mai activă şi mai vizibilă în domeniul online, un domeniu care este foarte important pentru toate instituţiile de presă fiind un mijloc de comunicare relativ ieftin.

– Vă mai ocupaţi de Raliul Clujului?

– Nu mă mai ocup de Raliul Clujului de doi ani de zile, de când a fost schimbat organizatorul. A fost o perioadă foarte intereseantă, timp de aproape șase-șapte ani, am fost ofiţerul de presă al Raliului Clujului, o perioadă interesantă în care mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Acest sport este un sport extraordinar, rămâne una din pasiunile mele preferate. Din păcate, din cauza îndatoririlor de serviciu şi a multiplelor proiecte în care am fost implicat nu am mai avut timp pentru acest eveniment. Eu am şi o licenţă de co-pilot de raliuri, am reuşit şi să mă dau într-o cursă nu doar să fiu un fel de annuncer pentru evenimentele acestea, este unul dintre hobby-urile mele.

Ultimele Stiri
abonare newsletter