Actualitate

O explozie solară de clasă maximă s-a produs ieri!

O explozie solară de clasa X2.3 s-a produs marţi, la ora 21:54 GMT, aceasta fiind a treia explozie de clasă maximă în decurs de o săptămână, a informat miercuri Institutul rus de Geofizică Aplicată, potrivit agenţiei de presă Ria Novosti.

Zona în care s-a produs această ultimă explozie este situată la marginea de vest a discului solar. Potrivit experţilor, explozia s-a produs într-o zonă 'geomagnetic ineficientă', adică ejecţia de plasmă nu poate ajunge pe Terra şi nu poate cauza tulburări geomagnetice, scrie Agerpres.

La 25 octombrie, două explozii solare consecutive de clasa X s-au produs în sectorul solar 1882, unde asemenea fenomene nu au fost observate din mai 2013. Acestea au fost urmate de o serie de explozii de clasa M.

În funcţie de puterea radiaţiilor X, exploziile solare se împart în cinci clase: A, B, C, M şi X. Clasa minimă A0.0 corespunde puterii de radiaţie de pe orbita Pământului (aproximativ 10 nanowaţi pe metru pătrat). La trecerea către următoarea literă, puterea radiaţiei creşte de zece ori.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter