Actualitate

Robert Cazanciuc: Noile coduri pot ajuta la degrevarea instanțelor, dar e nevoie și de încredere în mecanismele justiției

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat marți, la Cluj-Napoca, că introducerea noilor coduri poate contribui la degrevarea instanțelor de judecată, însă e nevoie și de o mai mare încredere în toate mecanismele justiției, cum ar fi și alternativele de mediere și arbitraj.

„Cele patru coduri, două în materie civilă, două în materie penală au niște mecanisme care contribuie la o soluționare mai rapidă a cauzelor și la proceduri care degrevează instanțele de judecată. Avem alternative în mediere, avem alternative în arbitraj, avem soluții într-un dialog între profesiile juridice. Mersul societății românești este de multe ori atipic și sunt accidente de parcurs care încarcă instanțele de judecată cu un anumit tip de cauze care nu rezultă dintr-un mers firesc al societății și sunt destule exemple în materie de litigii de muncă, spre exemplu, în care instanțele sunt încărcate de cauze cu repetiție, care pun un anumit tip de presiune pe organizarea instanțelor, pe timpul de soluționare a cauzelor și, de ce nu, din păcate, pe calitatea soluțiilor. Când ai foarte multe cauze într-o ședință, evident riscul de a greși este mai mare. Până la urmă degrevarea se face construind încrederea în mecanisme, fie că vorbim de mecanismele alternative, fie că vorbim de justiție”, a declarat Cazanciuc, care a participat la Cluj la conferința intitulată "Eficientizarea și degrevarea actualui de justiție".

El a mai spus că deși noile coduri civile au dus la lucruri bune în ceea ce privește activitatea instanțelor, încă mai sunt multe de făcut.


„Suntem în curs de finalizare a unei analize pe impactul codului de procedură civilă și al codului civil asupra instanțelor. Intenția a fost de a degreva, de a scurta termenele, de a face un instrument mai facil, atât pentru judecători, cât și pentru avocați sau părțile dintr-un dosar. Sunt lucruri bune care se întâmplă, și sunt evidente, mai sunt încă lucruri de făcut care țin de organizare, mai sunt câteva lucruri de clarificat la nivel de normă pentru a face cu adevărat eficient acest instrument. Suntem în curs de a pune la punct un document ce va circula la nivel de instanțe pentru a vedea dacă este nevoie de o intervenție normativă de clarificare a unor lucruri. Mai este nevoie de investiții la nivel de instanțe pentru a face o infrastructură de instanță adaptată la noile prevederi, e în continuare nevoie de pregătire profesională pentru a înțelege noile instituții și pentru a nu avea în continuare practică neunitară”, a mai menționat Robert Cazanciuc, citat de Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter