Actualitate

SCANDAL la cel mai mare miting al SECUILOR. Maghiarii acuză autorităţile române de SABOTAJ

Locomotiva trenului care ar fi trebuit să transporte o mie de harghiteni la marşul pentru autonomie teritorială, care are loc duminică, în judeţul Covasna, s-a defectat în localitatea Izvoru Mureşului, după doar doi metri de la plecare. Maghiarii acuză de sabotaj autorităţile române, fostul ministru Attila Korodi afirmând că nu crede într-o defecţiune tehnică şi este "o mânărie a siguranţei de stat".

Scandal la cel mai mare miting al secuilor Scandal la cel mai mare miting al secuilor

Garnitura trenului particular Regio Trans trebuia să sosească la ora 8.41 în gara Miercurea Ciuc, acolo unde aproximativ 400 de oameni aşteptau să plece la Chichiş, potrivit România TV. Cu câteva minute înainte de ora stabilită, s-a anunţat că trenul va avea întârziere 180 de minute, spre nemulţumirea oamenilor care cred că e vorba de o metodă prin care să fie împiedicaţi să ajungă la marş.

Reprezentanţii UDMR au spus că au fost anunţaţi că locomotiva s-a defectat după câţiva metri de la plecare, motiv pentru care au decis să organizeze transportul oamenilor la marş cu microbuzele şi cu autoturismele.


"Tehnic poate fi explicată (defecţiunea, n.r.), dar coincidenţele sunt prea stridente. (...) Cum întotdeauna ştim să ne organizăm, probabil vom reuşi ca şi cu maşini mici, cu autobuze să luăm oamenii şi să-i ducem la marş. (...)O mie de oamenii ar fi trebuit să meargă cu trenul în localitatea Chichiş şi până la urmă vom garanta că vor fi acolo", a declarat pentru Agerpres, deputatul UDMR Korodi Attila.

La rândul său, preşedintele UDMR Teritorial Ciuc, Borboly Csaba a spus că se vor cere banii înapoi de la compania privată de transport feroviar şi se fac eforturi pentru ca oamenii să ajungă la timp la Chichiş.


Mitingul pentru autonomie este organizat de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), un ong neînregistrat juridic ce militează pentru autonomia teritorială a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş, căruia i s-au raliat bisericile istorice maghiare, mai multe organizaţii neguvernamentale, precum şi toate formaţiunile politice maghiare, respectiv UDMR, Partidul Civic Maghiar şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter