Actualitate

Roşia Montană are cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume

La Roşia Montană se află cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană, cunoscut în lume, zona find eligibilă pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO, relevă raportul întocmit în 2010 de profesori arheologi de la universităţile Oxford şi Leicester.

Raportul a fost prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, susţinută de Şerban Sturdza, vicepreşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Români (OAR) şi al fundaţiei Pro Patrimonio, Sergiu Nistor, preşedintele ICOMOS România, Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei "Arhitectură. Restaurare. Arheologie" (ARA), şi Alexandru Dragoman, cercetător la Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" al Academiei Române, potrivit Mediafax.

"Autorii au integrat dovezile găsite la Roşia Montană în contextul internaţional. Am examinat, de asemenea, şi potenţialul zonei, observând şi dezvoltarea altor situri din Patrimoniul Mondial, după înscrierea lor în UNESCO, pentru a arăta că Roşia Montană are importanţa şi potenţialul necesare de a deveni la rândul ei sit al Patrimoniului Mondial", se arată în prefaţa raportului.


Experţii britanici concluzionează că "peisajul cultural de la Roşia Montană este de o importanţă internaţională excepţională", minele romane din zonă reprezentând "cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romană cunoscut în lume".

"În văile Corna şi Roşia Montană, precum şi în munţii de la Cârnic, Cetate, Cârnicel şi Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 şi 19, precum şi galeriile şi instalaţiile perioadei comuniste au creat laolaltă un palimpsest unic al explorării", se arată într-un rezumat al raportului. De asemenea, peisajul de suprafaţă, incluzând locurile de procesare a minereurilor, aşezări, biserici şi cimitire constituie, alături de amenajările subterane, o istorie extraordinar de bine documentată a explorării miniere din perioadele romană şi medievală, din modernitatea timpurie şi din perioada comunistă, se mai arată în raport.


Potrivit participanţilor la conferinţă, acest raport a fost realizat, în 2010, de profesori arheologi de la universităţile Oxford şi Leicester din Marea Britanie, sub coordonarea Ministerului Culturii, cu o finanţare de 10.000 de lire sterline asigurată de fundaţia Pro Patrimonio, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu mai mulţi ani în urmă între ONG şi instituţie.

Fundaţia nu a avut însă acces la raport, documentul fiind remis Ministerului Culturii, care nu l-a făcut public. Pe de altă parte, ministerul a asigurat, din fonduri publice, banii necesari pentru deplasarea de patru zile a experţilor britanici la Roşia Montană, în urma căreia a fost întocmit raportul, a spus vicepreşedintele ARA Ştefan Bâlici.

abonare newsletter