Actualitate

Speranţă pentru vindecarea SIDA

Un copil american în vârstă de trei ani născut seropozitiv şi tratat imediat după naştere cu antiretrovirale continuă să nu prezinte nicio urmă de SIDA, după 18 luni fără tratament, au anunţat miercuri oamenii de ştiinţă, oferind speranţă pentru o vindecare a nou-născuţilor printr-o terapie precoce.

Acesta este primul caz cunoscut până în prezent de "vindecare funcţională" a unui bebeluş infectat de mama lui seropozitivă. Cazul a fost dezvăluit în presa internaţională în luna martie. Bebeluşul, o fetiţă, a primit antiretrovirale la mai puţin de 30 de ore după naştere, mult mai devreme decât se procedează în mod normal cu nou-născuţii, pentru care riscul de infectare este ridicat, scrie Mediafax.

Acest tratament precoce explică probabil "vindecarea funcţională" a fetiţei, în prezent în vârstă de trei ani. Nu este vorba de o eradicare din organism a virusului, însă concentraţia acestuia este atât de mică încât sistemul imunitar al pacientului poate să îl controleze fără a fi ajutat de un tratament antiretroviral, au explicat virusologii.


Tratamentul primit de fetiţă la scurt timp după naştere a blocat probabil formarea de rezervoare virale, care sunt dificil de tratat, potrivit cercetătorilor. Aceste celule contaminate "adormite" relansează infecţia la cele mai multe dintre persoanele seropozitive, la câteva săptămâni după oprirea administrării de antiretrovirale.

"Observaţiile noastre sugerează faptul că această remisie nu este un hazard, ci este probabil rezultatul unei terapii antiretrovirale agresive foarte precoce, care a împiedicat HIV să se stabilească în celulele imunitare ale copilului", a subliniat medicul Deborah Persaud, virusolog la spitalul Johns Hopkins din Baltimore, principalul autor al acestui studiu, publicat în revista New England Journal of Medicine, şi care continuă să o monitorizeze pe acea fetiţă.


Testele au arătat o diminuare progresivă a prezenţei virale în sângele bebeluşului, până când virusul a devenit nedetectabil, la 29 de zile după naştere.

Copilul, născut în statul american Mississippi, a fost tratat cu antiretrovirale până la 18 luni, o vârstă la care medicii au pierdut legătura cu bebeluşul, timp de 10 luni. În toată acea perioadă, fetiţa nu a primit tratament antiretroviral.


Niciun test sangvin efectuat ulterior nu a detectat prezenţa HIV în sânge. Singurele urme de virus au fost evidenţiate de analizele genetice, însă acele reminiscenţe nu erau suficiente pentru a asigura replicarea virusului.

Acest caz de "vindecare aparentă" va sta, la începutul anului 2014, la baza unui studiu clinic finanţat din fonduri federale, iniţiat cu scopul de a testa o terapie antiretrovirală precoce pe nou-născuţii seropozitivi.

Etichete: studiu tratament
Ultimele Stiri
abonare newsletter